Medicii de familie continua protestele. Ei vor elibera doar retete simple, nu compensate sau gratuite

0
4

Vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Sandra Alexiu, a declarat pentru SanatateaTV.ro ca medicii de familie vor continua protestele si nu vor semna actele aditionale la contractul-cadru cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

„Vom continua protestele, sa nu semnam actele aditionale. Jumatate dintre medici nu au semnat actele aditionale”, a spus dr. Sandra Alexiu, intr-o interventie telefonica.

Ea a adaugat ca perspectivele de rezolvare a situatiei nu tin de medicii de familie, ci de autoritati.

„Nu tin de noi, tin de autoritati, noi de luni de zile spunem acest lucru. Am depus sute de documente, am facut dezbatere publica, ne-am adunat in piata, ne-am intalnit cu premierul, cu ministrul Sanatatii. Am primit numai niste cosmetizari ale contractului cadru, modificari nu s-au facut”, a afirmat vicepresedintele SNMF.

Principalele nemultumiri ale medicilor de familie sunt legate de subfinatarea domeniului si birocratia din sistem.

Potrivit Sandrei Alexiu bugetul alocat cabinetelor abia se ridica la nivelul de anul trecut, iar in sistem este necesara informatizarea scriptologiei CNAS. Este nevoie ca si biletelele de trimitere sau concediile medicale sa fie informatizate.

Protestul medicilor de familie este sustinut si de pacienti. Vicepresedintele SNMF a mai spus ca acestia au fost anuntati din timp privind demersul medicilor, iar consultatiile au fost reprogramate.

incepand de astazi, medicii de familie care protesteaza nu vor mai elibera retete compensate sau gratuite. Pacientii vor putea doar sa ceara o consultatie, dar vor primi doar retete simple, nu si trimiteri la specialist.

De partea cealalta, Ministerul Sanatatii anunta intr-un comunicat de presa ca, din punct de vedere financiar, ca raspuns la solicitarile primite din partea reprezentantilor medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevazut ca bugetul pentru medicina de familie sa se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%).

Potrivit Ministerului, personalul medical care lucreaza in regim de garda, in centrele de permanenta vor beneficia in 2018 de o crestere a tarifului orar de la 12,8 lei/ora cat este in prezent la 40 lei/ora. Tariful orar pentru asistentii medicali care lucreaza in regim de garda va creste de la 8 – 10 lei/ora cat este in prezent la 20 – 22,5 lei/ora.

Articolul precedentSpecialistii avertizeaza: Disfunctia erectila ar putea fi un indicator precoce al existentei unei boli cardiovasculare
Articolul următorRomanii platesc 4,9% din PIB pentru sanatate