Hipertensiunea arteriala, afectiunile cardiace, diabetul, colesterolul ridicat si astmul sunt bolile cronice frecvente pentru care romanii cheltuie lunar, aproximativ 100 de lei pentru tratament, arata un studiu.

in Romania, 10% din populatia urbana declara ca se confrunta cu hipertensiune arteriala, spre deosebire de 40% cat se inregistreaza in rapoartele medicale. Aceasta diferenta are drept cauze variatiile de informare, gradul de importanta acordata afectiunii si realizarea screeningului corespunzator.

De asemenea, in ceea ce priveste diabetul, astmul si hipercolesterolemia, doar 5% dintre romanii din mediul urban declara ca sufera de aceste patologii, diferenta fata de realitatea medicala fiind foarte ridicata.

Rezultatele studiului au evidentiat si faptul ca romanii cheltuie, in medie, 100 de lei in fiecare luna pentru afectiunile cronice. Astfel, suma variaza de la 75 de lei la persoanele cu varste intre 20 si 29 de ani, pana la 110 lei pentru cei cu varsta intre 50 si 60 de ani.

in plus, romanii cheltuie pentru afectiunile usoare sau acute precum raceala, gripa sau migrene in jur de 23 de lei lunar.

Cercetarea a mai aratat si ca 73% dintre romanii care au participat la studiu au mers cel putin o data la medicul de familie in ultimul an si 83% sunt multumiti de medicul lor de familie.