Romania va elabora si promova o Strategie Nationala pentru Dementa

0
54

Romania s-a alaturat noii Actiuni Comune 2016-2019, ce prevede implementarea unor masuri active de sprijinire a persoanelor cu dementa. Actiunea urmeaza sa fie lansata in luna martie 2016 de Consiliul Uniunii Europene. Initiativa a aparut ca urmare a intalnirilor cu experti in domeniul dementei.

in acest proiect, tara noastra este reprezentata de Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog (CNSMLA). Colaborarea cu Societatea Romana Alzheimer are ca scop evaluarea sistemului rezidential de ingrijiri din Romania al persoanelor cu dementa, potrivit mesajului transmis de dr. Ileana Botezat-Antonescu, directorul CNSMLA, in cadrul conferintei de presa prilejuite de cea de-a VI-a editie a Conferintei Nationale Alzheimer.

De altfel, Romania va elabora si promova o Strategie Nationala pentru Dementa care ar trebui sa reuneasca toti factorii implicati in managementul dementei: autoritati, asociatii profesionale, ONG-uri, reprezentantii familiilor persoanelor cu dementa, institutii din domeniul social. Strategia va viza diagnosticul, interventia timpurie, asigurarea de ingrijiri de specialitate, precum si actiuni de informare, programe de instruire pentru profesionistii care lucreaza in domeniul psihogeriatriei si dezvoltarea de servicii in comunitate, dupa cum se arata in mesajul transmis de dr. Ileana Botezat-Antonescu.

in ceea ce priveste situatia actuala din statele membre alaturi de care Romania este partenera in Actiunea Comuna 2016-2019 cu privire la asistenta acordata persoanelor cu dementa, trebuie mentionat ca Bulgaria a inceput in 2013 primul Plan National pentru Dementa, iar Grecia a elaborat la sfarsitul anului 2014 o Strategie Nationala pentru Dementa si un Plan de Actiune si a infiintat Observatorul National pentru Dementa. De asemenea, planuri nationale pentru dementa exista si in Olanda si Norvegia.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii lanseaza spre dezbatere Programul de preventie si educatie in sanatate
Articolul următorSpecialisti: Terapia hiperbara este standardul ingrijirii plagilor. Tratamentul ar fi foarte util si in Romania