40% din populatia generala a Romaniei sufera de hipertensiune arteriala, ceea ce inseamna ca in tara noastra, hipertensiunea arteriala este o adevarata problema de sanatate publica. Potrivit ultimelor studii, in zona Moldovei este cel mai mic numar de persoane care sufera de hipertensiune, in timp ce in zona de sud a tarii, aproximativ 45% dintre locuitori au probleme cu hipertensiunea arteriala.

Spre deosebire de alte state europene, Romania trateaza peste 80% din cei 40% de hipertensivi din populatia generala, iar in cazul a 25% dintre hipertensivi tensiunea este tinuta sub control.

„Hipertensiunea arteriala este o afectiune extrem de importanta care necesita abordare multidisciplinara. Pentru a ingriji un pacient cu hipertensiune arteriala este nevoie de oameni, de medic si de pacient, dar si de o comunicare si colaborare eficienta intre cei doi”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, in cadrul conferintei de presa desfasurata cu ocazia primei Conferinte Internationale a Societatii Romane de hipertensiune.

in ciuda faptului ca hipertensiunea este o boala frecventa, aceasta poate fi tinuta sub control, lucru subliniat de prof. univ. dr. Eduard Apetrei, in cadrul conferintei de presa.

„Hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa boala, intalnindu-se la 40% din populatia generala a Romaniei. insa la varsta de peste 60 ani, frecventa depaseste 70%. Cu toate acestea este o boala pe care o putem stapani si o putem trata. insa nu putem face totul singuri. De asemenea, o atentie deosebita trebuie sa o acordam acelor persoane care au in familie cazuri de hipertensiune arteriala”, a precizat prof. univ. dr. Eduard Apetrei, presedinte de onoare al Societatii Romane de Hipertensiune.

Prima Conferinta a Societatii Romane de Hipertensiune se desfasoara in perioada 21-23 iunie 2012, la Iasi si reuneste specialisti si personalitati de marca atat din tara cat si din strainatate.