Romania are cea mai mare rata de mortalitate infantila din Europa. in 2010, in Romania s-a inregistrat o rata de mortalitate in randul copiilor de peste 9 decese la 1.000 de locuitori, arata ultimele cercetari de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC).

Peste 40% dintre decesele inregistrate la noi in tara au loc la domiciliu. Mai mult decat atat, la sate, 90% dintre decesele copiilor sub 1 an au loc acasa. Principalele cauze ale mortalitatii, enuntate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului cuprind bolile respiratorii si afectiunile perinatale, des intalnite la copiii sub un an, iar la copiii cu varsta maxima de 4 ani, aproape 70% dintre decese sunt cauzate de accidente domestice.

Majoritatea cazurilor de deces in cazul copiilor este pusa pe seama neglijentei parintilor si pe lipsa asistentei medicale primare. Un alt factor care sporeste numarul deceselor infantile este ca in primul an de viata al copilului nu se mai fac vizite medicale la domiciliu.

De asemenea, un lucru foarte important care poate duce la cresterea mortalitatii infantile este acela ca in Romania numarul de specialisti pediatri este redus si de aici si lipsa garzilor in teritoriu.