Raspandirea virusului care cauzeaza varsatul de vant poate fi impiedicata cu ajutorul expunerii la razele ultraviolete care inactiveaza virusul, potrivit oamenilor de stiinta britanici.

Varsatul de vant sau varicela este intalnit destul de rar in zonele insorite ale Globului, precum cele tropicale. Potrivit cercetatorilor de la o prestigioasa universitate din Londra, razele ultraviolete inactiveaza virusul varicelo-zosterian si scad contagiozitatea bolii infectioase.

Constatarea cercetarilor britanici explica de ce in tarile cu clima temperata epidemiile de varicela apar mai frecvent in sezonul rece , atunci cand expunerea la soare este mai redusa.

Desi modalitatea de transmitere a varsatului de vant este preponderent pe cale respiratorie, contaminarea se poate face si prin contactul cu eruptiile de pe pielea persoanei infectate. De asemenea specialistii sunt de parere ca raspandirea varicelei se realizeaza si din cauza umiditatii, temperaturii precum si a conditiilor de trai ale oamenilor.

Totodata cercetatorii au analizat incidenta varicelei in tari ca Sri Lanka si India, astfel ca cele mai multe cazuri de varicela s-au inregistrat in sezonul cald cand umiditatea este scazuta. insa in aceste perioade poluarea atinge cotele cele mai ridicate, reducand din intensitatea razelor ultraviolete. Prin urmare poluarea masiva din marile orase poate duce la raspandirea varicelei chiar si in sezonul cald.