Romania raporteaza in ultimii ani o scadere ingrijoratoare a acoperirii vaccinale

0
19

Romania raporteaza in ultimii ani o scadere ingrijoratoare a acoperirii vaccinale, inregistrand in unele zone procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccinuri, potrivit unui comunicat de presa.

in ceea ce priveste Europa, si in aceasta zona exista provocari importante in domeniul sanatatii publice legate de vaccinare.

in multe din statele membre ale Uniunii Europene acoperirea vaccinala pentru unele din bolile care pot fi prevenite a scazut sub nivelul recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), necesar pentru asigurarea protectiei comunitatii sau asa-numitei „imunitati de grup”.

Ad in title

De exemplu, in 2011, in tarile membre UE si EFTA (Zona Europeana de Liber Schimb) s-au raportat peste 30.000 de cazuri de rujeola.

OMS recomanda o acoperire vaccinala de peste 95%, nivel ce garanteaza eliminarea unor boli precum rujeola sau rubeola si prevenirea reaparitiei unor boli eradicate.

Conform datelor Centrului National de Supraveghere si Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din 2014 rata medie de acoperire vaccinala in anumite zone din tara este de 69.4% pentru vaccinul DTP4 , pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului este de 75.4%, iar pentru hepatita B este de 91.3%.

Reducerea vaccinarii impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului a dus, in ultimii ani, la doua epidemii de rujeola si una de rubeola, Romania pierzandu-si statutul de tara care avea tendinta de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei.

in aceasta situatie, pericolul recrudescentei unor boli precum poliomielita, difterie sau tetanosul este mare. Fata de copiii nascuti cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinala a scazut cu procente importante. O astfel de scadere, cu 4%, s-a inregistrat in cazul vaccinului impotriva hepatitei B.

Articolul precedentCongresul National de Urologie ROMURO 2015 a inceput
Articolul următorZiua Mondiala a Siclemiei – 19 Iunie