Romania, intre primele tari europene unde persoanele cu diabet zaharat vor avea acces la insulina de ultima generatie

0
46

Romanii care au diabet zaharat insulinodependent vor putea beneficia de tratament cu insulina de ultima generatie. Noua terapie a fost aprobata de catre Agentia Europeana a Medicamentului in luna mai si va fi compensata integral in Romania.

Tratamentul nou va fi disponibil pentru pacientii cu diabet zaharat insulinodependent, odata ce aceasta va fi inclusa in urmatoarea lista cu medicamente compensate, asteptata sa fie publicat in 1 octombrie, a anuntat in cadrul conferintei de presa de lansare Dr. Iulia Ionescu, reprezentanta companiei producatoare.

„Avem in momentul de fata aproximativ 200 de mii de persoane in Romania. in lume sunt aproximativ 80-100 de milioane de persoane tratate cu insulina”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, Membru de Onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prezent la conferinta.

Profesorul Hancu a explicat ca insulinoterapia este cel mai complex tratament din patologia umana: „Insulinoterapia este cea mai complexa forma de tratament din patologia umana (…) Pentru ca implica direct persoana cu diabet in tratament (…) O data, de doua ori, de trei ori pe zi isi masoara glicemia, in functie de glicemie isi face insulina, insulina se adapteaza la dieta”.

Astfel, circa 10% dintre persoanele cu diabet zaharat din Romania ar avea nevoie de insulinoterapie, tinand cont de rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR care au indicat o prevalenta de 11.6%, adica aproape 2 milioane de persoane cu diabet zaharat in Romania.

Totusi dintre acestia, aproape un sfert sunt nediagnosticati, a spus prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu presedinte Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in cadrul aceleiasi conferinte.

„Este o pandemie de diabet. Este, probabil, pe punctul de a deveni cea mai importanta problema de sanatate publica a secolului 21. Se estimeaza ca in lume vor fi peste o jumatate de miliard de pacienti cu diabet zaharat in ultimii zece ani. Deja sunt peste 400 de milioane.”, a explicat profesorul Serafinceanu.

Acesta a adaugat ca pe langa cresterea numarului de cazuri de diabet zaharat, o alta problema o constituie costurile pe care afectiunea le genereaza.

„Diabetul incarca bugetele de sanatate ale tuturor tarilor. Cu cat tarile respective sunt mai dezvoltate, cu atat ponderea in bugetul de sanatate este mai mare, cel putin 10-12% anual din banii alocati pentru sanatate merg pentru ingrijirea pacientilor cu diabet zaharat.”, a mai spus presedintele Federatiei Romane de Diabet Nutritie si Boli Metabolice.

Articolul precedentBeneficiile alaptarii pentru bebelus si mama
Articolul următorSpitalul Judetean Buzau risca sa se inchida. Medicii spun ca vor demisiona in masa