Romania, fruntasa in UE cu privire la incidenta tuberculozei. 60 de milioane de euro necesare pentru a reduce numarul bolnavilor

0
52

Anual, aproximativ 30.000 de bolnavi cu tuberculoza se trateaza in Romania. Dintre acestia, un procent insemnat il reprezinta pacientii cu tuberculoza multimedicamentos-rezistenta sau tuberculoza extra-rezistenta la medicatie, al caror numar ramane crescut, potrivit statisticillor privind incidenta tuberculozei in Romania prezentate in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc in data de 7 decembrie 2015 la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Astfel, cifrele situeaza tara noastra pe locul sase in regiunea OMS Europa in ceea ce priveste incidenta globala a tuberculozei. in Uniunea Europeana, Romania detine locul unu la acest capitol inca din anul 2007 si pana in prezent, inregistrand valori de 4,5 ori mai mari decat restul tarilor UE si de 2,5 ori mai mari decat ale tarilor din regiunea OMS Europa.

in cadrul conferintei de presa ce a marcat totodata 125 de ani de la nasterea prof. dr. academician Marius Nasta, specialistii au tras un nou semnal de alarma in ceea ce priveste incidenta, riscurile si tratarea tuberculozei in Romania.

„Erau niste cifre ingrijoratoare in urma cu cativa ani, pentru ca am plecat dintr-o zona foarte severa ca numar de cazuri, insa tuberculoza este o boala care scade lent, in ciuda unui program foarte bun si a medicatiei la care adera atat pacientii cat si medicii. Este o boala in scadere, dar nu va scadea niciodata spectaculos, se va mentine pe o perioada lunga la cifre inalte”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Sistemul sanitar romanesc continua sa se confrunte cu o subfinantare chiar daca, potrivit Strategiei Nationale de Sanatate 2015-2020, se prevede cresterea importanta a bugetului dedicat controlului tuberculozei in Romania.

„Strategia Nationala privind Controlul Tuberculozei in Romania este prima strategie de boala aprobata in Romania pentru perioada 2015-2020. Aceasta strategie isi propune eliminarea tuberculozei ca problema de sanatate publica din Romania si avem opt obiective importante, printre care accesul universal la diagnosticul rapid al tuberculozei si al chimiorezistentei, accesul universal la tratamentpentru toti bolnavii cu tuberculoza, cresterea ratei de succes terapeutic pentru toate categoriile de pacienti pe care le tratam, implicarea comunitatilor si asigurarea suportului social pentru toti pacientii cu tuberculoza din Romania”, ne-a declarat dr. Gilda Popescu, managerulinterimar al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti.

Pentru anul 2015, Strategia Nationala estima nevoia asigurarii unui buget de 60 de milioane de euro. Suma alocata atat prin fonduri guvernamentale, cat si prin si finantare externa a fost insa cu mult mai redusa.

Articolul precedentFatetele dentare, o solutie pentru imbunatatirea aspectului danturii
Articolul următorMinisterul Sanatatii: Pacientii de la Colectiv trimisi in Belgia au fost colonizati, nu infectati cu bacterii