Prof. univ. dr. Calin Giurcaneanu: Stresul neuropsihic are un rol important in declansarea psoriazisului

0
1244

Psoriazisul este o afectiune a pielii transmisa pe cale genetica. Ceea ce este important de stiut e faptul ca psoriazisul nu este o boala contagioasa. Prin urmare nicio persoana care va veni in contact cu o alta persoana ce are aceasta afectiune nu va lua boala, spun specialistii dermatologi. in ceea ce priveste momentul debutului, acesta se produce in cele mai multe dintre cazuri in jurul varstei de 20-22 de ani. insa sunt si situatii in care psoriazisul poate aparea la o varsa mai mica sau mai inaintata. insa astfel de cazuri sunt mult mai rare.

„Psoriazisul este o afectiune in mare parte transmisa pe cale genetica. Se descriu in prezent noua gene descoperite pe mai multi cromozomi, insa se banuieste ca sunt cel putin 25-30 de gene care inca mai trebuie descoperite. Aceste gene conditioneaza in final anumite tulburari imunologice ale celulelor imune ale organismului producand aceasta afectiune la o anumita varsta. Cel mai frecvent leziunile se dezvolta in decada 20-30, practic se dezvolta dupa 20-21-22 de ani. Aceasta ar fi varsta medie de aparitie a leziunilor de psoriazis. Sunt cazuri, mult mai rare, in care debuteaza chiar in copilarie, sub 10 ani. La aproximativ 10% din pacientii cu psoriazis, afectiunea debuteaza chiar la varsta copilariei. Iarasi, un anumit procent de 15-20% debuteaza si dupa 50-55 de ani. insa marea majoritate debuteaza dupa 20 de ani. Ce este important de stiut e faptul ca boala nu este transmisibila. Nu este o boala contagioasa, nu este boala infectioasa. Din pacate este boala individului respectiv care uneori poate sa ia forme foarte foarte urate”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Calin Giurcaneanu,presedinte ales al Societatii Romane de Dermatologie.

Pe langa componenta genetica, exista o serie de factori care contribuie la aparitia psoriazisului. Printre acessi factori se numara si stresul neuropsihic.

„intre acesti factori declansatori exista in primul si in primul rand stresul neuropsihic, care inseamna nu numai vesti proaste (…), ci poate sa fie si surmenare, oboseala, tracasare, nedormit noptile. Toate acestea pot declansa psoriazisul. Asadar, stresul neuropsihic este un factor foarte important. Traumatismele pe anumite zone declanseaza leziuni de psoriazis. De asemenea, printre factori se mai numara si o serie de medicamente care pot sa declanseze boala. (…) Fumatul, consumul de alcool declanseaza psoriazis, iar fumatul este strans legat si dovedit foarte clar ca agraveaza mai ales formele severe, exudative, de psoriazis”, a mai adaugat prof. univ. dr. Calin Giurcaneanu.

Articolul precedentFatetele dentare, o solutie pentru imbunatatirea aspectului danturii
Articolul următorMinisterul Sanatatii: Pacientii de la Colectiv trimisi in Belgia au fost colonizati, nu infectati cu bacterii