Romania, Polonia si Bulgaria cauta solutii comune pentru asigurarea continuitatii in aprovizionarea cu medicamente, in special oncologice, care nu se mai produc sau care exista in piata, dar aprovizionarea se face cu disfunctionalitati deoarece nu mai exista un interes comercial din partea producatorilor sau distribuitorilor.

Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi a participat in perioada 10-11 iulie 2012, la reuninea Consiliului Informal de Mediu al Uniunii Europene, organizat sub egida Presedintiei Republicii Cipru, acolo unde a reluat discutiile cu ministrii europeni ai Sanatatii privind asigurarea cu medicamente oncologice ale unitatilor sanitare.

Ministrul Sanatatii a avut o serie de intalniri bilaterale cu ministrii Poloniei, Belgiei, Finlandei, Bulgariei si Cipru, dar si cu directorul regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si cu Comisarul European. in cadrul acestora, ministrul roman a accentuat nevoia unui schimb de experienta privind reforma sistemului medical european, a sistemului de asigurari, dar si problema lipsei de medicamente vitale pentru anumite tratamente.

„in toate tarile exista disfunctionalitati privind aprovizionarea cu medicamente, generate de cauze diferite, in special de lipsa materiei prime care este asigurata de tari ca India si China. Am convenit sa ne unim eforturi si impreuna, sa facem demersuri pe langa producatorii de medicamente pentru rezolvarea situatiei”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi.