Diabetul zaharat este o boala cronica ce afecteaza viata a 366 milioane de oameni la nivel mondial. in ceea ce priveste Romania, peste un milion de persoane se lupta cu aceasta afectiune.

Pentru ca diabetul este o boala asimptomatica, specialistii folosesc mai multe strategii de screening. O prima strategie este determinarea supraponderii si a obezitatii, plus unul dintre factorii de risc aditional sau a varstei peste 45 de ani. De asemenea, medicii diabetologi utilizeaza ca si strategie evaluarea prin intermediul unor chestionare, pe baza carora se identifica pacientii cu risc crescut de diabet zaharat.

a€œAceste persoane cu risc crescut vor trebui sa isi determine hemoglobina glicozilata, glicemia sau sa tolereze un test de toleranta la glucoza, pe baza carora sa identifice daca testele sunt normale, daca exista diabet zaharat pentru ca sa se inceapa tratamentul si daca exista prediabet, atunci sa se identifice factorii de risc cardiovasculari si sa se inceapa preventia diabetului zaharat”, a precizat sef. lucr. dr. Mircea Panduru, medic specialist diabet, nutritie si boli metobolice, UMF „Carol Davila”, in cadrul Simpozionului stiintific a€œControleaza-ti diabetul” ce a avut loc cu prilejul desfasurarii celei de-a doua editie a campaniei nationale a€œControleaza-ti diabetul” Constanta.

in prevenirea diabetului zaharat, dieta si alimentatia corecta joaca un rol esential. Mai mult decat atat, consumul de fibre si scaderea cantitatii de grasime par sa fie benefice in prevenirea diabetului. Consumul de lactate scade riscul de diabet pentru fiecare portie cu 10%, o portie de lactate insemnand cam 200 ml. inlocuirea carnii rosii care creste riscul de diabet cu carne de pui, de curcan, peste, cereale integrale, scade riscul de diabet zaharat intre 10-30%.

a€œDe asemenea, consumul de legume scade riscul de diabet cu 14%. Consumul de alimente cu index glicemic crescut creste riscul de diabet intre 16 si 20%, iar consumul de alcool moderat, intre 5-30g, scade riscul ca aceasta boala cronica sa apara. Totodata, peste 4 cani de ceai pe zi scade riscul de diabet cu aproximativ 20%, iar exercitiul fizic si dieta scade cu peste 40% riscul de diabet”, a subliniat sef. lucr. dr. Mircea Panduru, medic specialist diabet, nutritie si boli metobolice, UMF „Carol Davila”.