România, capitală științifică în domeniul diabetului în iunie

0
196

România va fi gazda uneia dintre cele mai importante manifestări științifice europene din domeniul diabetului: Congresul Central European Diabetes Association (CEDA), ediția 2023.

Evenimentul medical european va avea loc în perioada 7-10 iunie 2023, la București și se adresează exclusiv medicilor.

Organizatorul științific local al manifestării este Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar coordonatorul științific local al evenimentului este conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, medic diabetolog, președinte al Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății, vicepreședinte ales Central European Diabetes Association (CEDA).

Potrivit unui comunicat de presă, prima zi a evenimentului este dedicată politicilor publice privind diabetul zaharat și este centrată pe conceptul „Building European Partnerships in Diabetes”, iar celelelate trei zile ale manifestării sunt dedicate exclusiv științei.

Peste 30 de medici – lideri internaționali în diabet – au confirmat participarea la acest eveniment științific până în prezent.

Pentru a sublinia și a dezvolta importanța abordării multidisciplinare a diabetului zaharat și complicațiilor sale, în cadrul CEDA 2023 vor fi organizate sesiuni interactive centrate pe:

 • Boala cardiovasculară în diabet
 • Boala cronică de rinichi și diabetul
 • Afecțiunile hepatice și diabetul
 • Afecțiunile neurologice și diabetul
 • Urologia și diabetul
 • Neuropatia diabetică
 • Retinopatia diabetică
 • Piciorul diabetic
 • Chirurgia în diabet
 • Managementul obezității și diabetul
 • Ginecologia și diabetul

„Când discutăm astăzi despre dezvoltarea profesională a medicilor diabetologi, cu sigurantă trebuie să vorbim despre importanța intensificării schimbului de experiență științific la nivel internațional, despre îmbunătățirea colaborării interdisciplinare și despre punerea la dispoziție, în special tinerilor medici, a unor programe științifice, cum va realiza și acest Congres, în care speakerii să fie lideri de opinie la nivel internațional, dar și din România. Este foarte important faptul că boardul Central European Diabetes Association au ales țara noastră pentru organizarea în 2023 a Congresului CEDA. Sunt convinsă că sunt în asentimentul tuturor că, timp de patru zile, România va fi capitală științifică în domeniul diabetului. De asemenea, cred cu tărie că în continuarea acestui eveniment voi reuși, alături de partenerii din cadrul acestei manifestări, să realizez în România un hub de dezvoltare științifică în diabet și să aducem astfel, anual, specialiștilor români cele mai importante noutăți științifice”, a declarat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.

La manifestare sunt așteptați peste 600 de participanți medici, atât din România, cât și de la nivel european.

Știință, tehnologie și interacțiune sunt cele trei direcții care definesc cel de-al 54-lea Congres CEDA.

În cadrul ediției 2023 a CEDA vor fi abordate sesiuni științifice cu tematici de interes, sesiuni tip „state of the art”, sesiuni de comunicări originale, sesiuni tip e-poster, precum și work-shopuri „hand-to-hand”.

Managementul logistic și producția evenimentului sunt asigurate de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentPreședintele CMMB: Din nefericire, de foarte multe ori, în România cancerul este depistat destul de târziu
Articolul următorSCJU Cluj-Napoca: Embolizarea unei malformaţii arteriovenoase cu materiale speciale pe bază de polimeri, în premieră națională