Președintele CMMB: Din nefericire, de foarte multe ori, în România cancerul este depistat destul de târziu

0
137

În sistemul public de sănătate există un număr insuficient de medici oncologi, a atras atenţia prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB).

„Mesajul CMMB a fost unul de susţinere pentru medici şi pacienţi, dar una din marile probleme în lupta împotriva cancerului este reprezentată de lipsa unui număr suficient de medici oncologi în sistemul public de sănătate. Când vorbim de managementul cancerului, este obligatoriu să discutăm de numărul medicilor oncologi din sistemul public de sănătate. Pacientul oncologic nu trebuie să fie nevoit să aştepte la cozi în spitale sau la cabinete, din cauza faptului că un medic oncolog trebuie să consulte şi să îngrijească un număr foarte mare de pacienţi”, a afirmat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, potrivit unui comunicat transmis, duminică, în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului.

Din nefericire, de foarte multe ori, în România cancerul este depistat destul de târziu, a avertizat președintele CMMB.

„Avem nevoie de screening şi depistare precoce, este nevoie de medici oncologi suficienţi în raport cu numărul de persoane diagnosticate sau aflate în tratament oncologic. Şi bineînţeles, să nu uităm de importanţa tumor board-ului care este esenţial în managementul eficient al cancerului. Oncologia astăzi înseamnă şi o abordare multidisciplinară în funcţie de specificul fiecărui diagnostic oncologic. Medicii oncologi trebuie sprijiniţi, nu trebuie să ajungă la suprasolicitare şi burnout”, a subliniat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

CMMB este alături de medicii oncologi care sunt implicaţi şi îngrijesc profesionist pacienţii cu cancer şi susţine activitatea asociaţiilor de pacienţi implicate în oncologie, se menţionează în comunicat.

„Este nevoie de medici din specialitatea de oncologie medicală, este nevoie de o societate civilă care să sprijine pacienţii cu afecţiuni oncologice”, a transmis Cătălina Poiană.

Articolul precedentDr. Octavian Bucur, profesor asociat la Institutul de Medicină Moleculară Viron din Boston, mesaj de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
Articolul următorRomânia, capitală științifică în domeniul diabetului în iunie