Romania are prea putini logopezi specializati in tulburarile de comunicare ale copiilor

0
140

Numarul mic al logopezilor din Romania afecteaza dezvoltarea copiilor cu dificultati de invatare, care necesita terapie logopedica cu pedagogi specializati.

De cele mai multe ori tulburarile de invatare sunt neluate in seama sau sunt puse pe seama lenei si a prostiei. insa, problemele copiilor cu dificultati de invatare sunt de natura neurologica.

Statisticile arata ca intre 7 si 10% din copiii scolari au tulburari de invatare, iar 3% dintre ei au tulburari de invatare severe. Dintre aceste tulburari, cea mai raspandinta este dislexia si este o tulburare de prelucrare a informatiilor cauzata de o disfunctie neurologica.

Din acest motiv, reprezentantii Asociatiei Romane pentru Copii Dislexici (ARCD) sunt de parere ca fiecare scoala generala ar trebui sa aiba un logoped cu specializare in tulburarile de invatare, ca de exemplu cele de scris, de citit, de calcul si de ortografie.

Afectiunile neurologice pot provoca tulburari de limbaj, motricitate, de orientare in spatiu sau tulburari ale atentiei, ale perceptiei vizuale, auditive si tactile, dar si memoriei.

Tulburarile de invatare pot aparea la orice nivel de inteligenta. Ele nu se explica prin lipsa exersarii, lipsa de motivare, factori emotionali sau slaba pregatire a profesorilor, ci au la baza disfunctia neurologica si ereditatea.

Dislexia nu se vindeca odata cu cresterea copilului. Ea se poate trata si imbunatati numai cu ajutorul unor persoane specializate, cum ar fi logopezii, care pot aduce un aport important in dezvoltarea personalitatii unui copil.

Articolul precedentDr. Corina Zugravu: Este esential sa invatam copiii sa respecte regulile elementare de igiena
Articolul următorPremiera mondiala: Prof. univ. dr. Gheorghe Burnei a realizat o reconstructie miopostoartoplastica la un copil de sase ani