Rolul vitaminelor si al mineralelor in bolile metabolice, dezbatut la Simpozionul International al Societatii de Biofactori

0
25

Importanta aportului de vitamine si minerale, pentru asigurarea necesarului functionarii optime a metabolismului, implicatiile deficientei acestor substante la nivel neurologic, precum si rolul biofactorilor in anumite afectiuni neurologice reprezinta aspecte-cheie in practica clinica a specialistilor care asigura ingrijirea persoanelor cu afectiuni din sfera metabolica sau neurologica.

Simpozionul International al Societatii de Biofactori va aduce aceste teme in prim-planul dezbaterilor care vor fi concentrate astfel pe contributia biofactorilor, respectiv a vitaminelor, mineralelor, sau oligoelementeor in managmentul eficient al unor afectiuni, dar si din punct de vedere profilactic, cu o atentie centrata pe bolile metabolice, indeosebi pe diabet si complicatiile asociate.

Agenda simpozionului include unele dintre cele mai importante teme care exploreaza rolul biofactorilor in relatie cu bolile metabolice, dar si cele din sfera cardiologica, geriatrica sau neurologica:

Ad in title

a· Biofactorii in bolile metabolice si neurologice – prof. dr. Hans-Georg Classen (Germania)

a· Rolul orotatului de magneziu in terapia bolilor cardiovasculare – prof. dr. Joseph Borbola (Ungaria)

a· Rolul benfotiaminei in tratamentul complicatiilor diabetice -prof. dr. Alin Ştirban (Germania)

a· Vitamina B12 in tulburarile neurologice -prof. dr. Karlheinz Reiners (Germania)

a· Vitaminele in bolile metabolice si geriatrie -prof dr. Gabriel-Ioan Prada (Romania)

in cadrul Simpozionului International al Societatii de Biofactori se va dezbate si influenta pe care vitaminele o au asupra bolilor metabolice din perspectiva geriatriei, deoarece, in ultimele decenii s-a inregistrat un fenomen intens de imbatranire demografica. Procentul populatiei in varsta, din populatia generala, a crescut constant in toate tarile, inclusiv in Romania, in timp ce tulburarile metabolice, cu precadere diabetul, sunt foarte des intalnite in randul populatiei in varsta.

Un aport insuficient de vitamina D poate creste nu doar mortalitatea cardiovasculara si generala cat poate fi si un factor etiologic important al numeroaselor boli cronice, precum diabetul de tip I si II, arata studiile.1 Un numar ridicat de persoane, in special cele mai in varsta, petrec foarte putin timp in aer liber si, din acest motiv, sinteza vitaminei D, dependenta de actiunea razelor UV, in piele, este insuficienta. Un factor aditional este acela ca, odata cu inaintarea in varsta pielea isi pierde abilitatea de a forma vitamina D.

Chiar daca de multe ori, in practica medicala, diferitele optiuni de tratament si datele clinice sunt factori predominanti in cercetarea modului de functionare normala a sistemului nervos, trebuie avut in vedere rolul fundamental al biofactorilor, atrag atentia specialistii. Un aport adecvat de biofactori poate ajuta in preventia si terapia sindromului metabolic si a diabetului si, in cazul in care dieta nu reuseste sa acopere necesarul recomandat, substituirea tintita de micro-nutrienti este indicata si benefica, dupa cum s-a demonstrat stiintific.2

Simpozionului International al Societatii de Biofactori se va desfasura in 8 septembrie, 2016, in intervalul17.00 – 19.00, la Hotel Ramada Parc (Sala Terra), Bucuresti.

inscrierea la eveniment se face pe loc, intre 16:30 si 17:00.

Evenimentul este dedicat exclusiv medicilor! Participarea la eveniment este GRATUITĂ.

Simpozionul va fi creditat cu 5 puncte EMC.

Simpozionul „Biofactorii in Bolile Metabolice” este organizat stiintific de Societatea Internationala de Biofactori si se afla sub egida Fundatiei Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

Sursa info:

1,2 http://www.gf-biofaktoren.de/en/news/2014/Diabetes-mellitus-and-metabolic-syndrome.html

Articolul precedentConf. dr. Corina Zugravu: Etapele procesului de slabire, pasi de urmat si ce trebuie evitat pentru efectele dorite
Articolul următorWorkshop pe tema supravegherii si controlului infectiilor intraspitalicesti pentru cadrele medicale din Arges