RMN, metoda imagistica de inalta performanta

0
54

RMN sau investigatia prin rezonanta magnetica este o metoda imagistica de inalta performanta, utilizata pentru a obtine imagini ale corpului uman.

„Investigatia prin rezonanta magnetica este in evolutia radiologiei si imagisticii o etapa superioara in care s-a renuntat la utilizarea radiatiei X ca agent fizic in producerea imaginii, iar agentul fizic este viabilitatea unui camp magnetic propriu al organismului in interactiune cu un camp magnetic al masinii, interactiune in urma careia se produce imaginea. Avantajul este ca organimsul nu mai este supus agresiunii radiatiilor X”, a declarat intr-un interviu pentru SanatateaTv.ro. prof. univ. dr. Constantin Zaharia, sef Clinica de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Spitalului Clinic Coltea.

Investigatia prin rezonanta magnetica prezinta cateva contraindicatii generale. Astfel, RMN-ul nu este recomandat pacientilor care prezinta corpuri feromagnetice in organism, cum ar fi lucrari dentare, clipuri metalice puse in urma unor investigatii chirurgicale si materiale feromagnetice utilizate in ortopedie. De asemenea, pacientii care sufera de claustrofobie nu pot fi supusi investigatiei prin rezonanta magnetica.

Bolile pentru care este recomandat RMN-ul tin de patologia sistemului nervos central, patologia medulara si patologia musculo-scheletala, dar si afectiuni la care examenul CT nu poate oferi informatii suficiente.

Potrivit unui act normativ al Ministerului Sanatatii, rezultatul in cazul RMN-ului este eliberat in doua ore de la examinare.

„in doua ore eu ca imagist sunt obligat sa dau un diagnostic imagistic complet. in timpul acesta, analizez niste imagini, le coroborez cu informatiile clinice despre bolnav si pot emite un diagnostic. Cam acesta este circuitul normal”, a adaugat prof. univ. dr. Constantin Zaharia.

Articolul precedentEugen Nicolaescu: Pana la finalul lui 2013 vor fi finalizate si aprobate protocoalele terapeutice pentru toate afectiunile
Articolul următorProtocolul pentru implementarea strategiei nationale de combatere a hepatitei C a fost semnat