Rezultatele Legii antifumat, la un an de la implementare

0
53

A trecut un an de la implementarea in Romania a Legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise, lege care a facut ca tara noastra sa iasa din grupul ultimelor cinci state europene care nu respectau prevederile Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului.

Cu acest prilej, reprezentanti ai Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, ai Societatii Romane de Pneumologie, Societatii Romane de Cardiologie, Fundatiei Romane a Inimii, Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania si ai organizatiilor de pacienti s-au reunit astazi, 22 martie 2017, la Palatul Parlamentului, Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, in cadrul Dezbaterii „Abordarea integrata a politicilor publice de control al consumului de tutun in Romania – Realizari, rezultate, prespective si provocari”.

intalnirea s-a axat pe prezentarea rezultatelor obtinute ca urmare a implementarii legii antifumat, precum si pe expunerea provocarilor aparute si pe identificarea unor solutii de abordare a acestora.

„Aceasta lege este binevenita si cu efecte benefice in primul rand pe bugetul de sanatate. Au scazut internarile prin afectiuni acute respiratorii si cardiace si prin afectiuni ale copiilor cu procente de 5% pana la 11% in cele 6 luni care au urmat acestei legi fata de lunile anterioare comparativ”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedinte al Societatii Romane de Pneumologie in perioada 2006-2016.

„Efectele unei legi antifumat apar foarte repede, chiar in primele sase luni de zile de la implementarea unei legi, asa cum s-a intamplat, de pilda, in Anglia, in Irlanda, cu scaderea dramatica a numarului de pacienti care au avut, de exemplu, infarct miocardic. in alte tari a scazut chiar cu 20% in sase luni. Datele preliminare pe care le avem noi arata o scadere cu 17% a numarului de pacienti care au facut infarct de miocard in primele sase luni”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Potrivit statisticilor oficiale, consumul de tutun este responsabil de pierderea a peste 42.000 de vieti anual in Romania, continuand sa reprezinte principala cauza de boala care ar putea fi prevenita.

Articolul precedentConf. dr. Marian Burcea este noul presedinte al CNAS
Articolul următorStudiu: Numarul studiilor clinice a scazut in Romania