Rezolutie impotriva violentei medicilor, semnata la Ljubljana de Colegiul Medicilor din Romania

0
54

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) este cosemnatarul unei declaratii europene privind violenta impotriva medicilor, se arata intr-un comunicat de presa primit la adresa redactiei www.sanatateatv.ro . Rezolutia a fost semnata in data de 16 septembrie 2017, la Ljubljana, atat de CMR, reprezentat de dr. Gabriela Dascal – secretar general al Biroului Executiv CMR, cat si de alte asociatii ale medicilor din 14 state din Europa Centrala si de Est.

Conform Rezolutiei de la Ljubljana, principalii factori care cauzeaza agresiuni fizice si verbale din partea pacientilor sau apartinatorilor sunt: constrangerile economico-financiare asupra serviciilor de sanatate ce duc la lipsa fortei de munca, discrepanta din ce in ce mai mare dintre asteptarile populatiei privind accesul facil la o gama larga de servicii de sanatate de inalta calitate si capacitatea sistemelor de asistenta medicala de a le furniza, precum si faptul ca nu exista legi la nivel national care sa protejeze suficient cadrele medicale.

De altfel, violenta impotriva personalului medical are repercusiuni nu doar asupra personalului si a pacientilor, ci si asupra serviciului medical. De aceea, existenta unor planuri de prevenire a violentei atat la nivel national cat si la nivel de institutii medicale si a unei politici transparente si clare de toleranta zero fata de violenta impotriva profesionistilor din domeniul sanatatii este mai mult decat necesara.

Semnatarii rezolutiei indeamna profesionistii din domeniul sanatatii, legislatorii si managerii de spitale sa lucreze impreuna si sa sustina, sa promoveze si sa extinda combaterea actelor de violenta, se mai arata in comunicatul de presa.

in ceea ce priveste situatia medicilor din Romania, un studiu realizat de Colegiul Medicilor din Bucuresti arata ca 85% din personalul medical intervievat a fost agresat verbal la locul de munca, iar 10,2% s-au confruntat cu agresiuni fizice, insa mai putin de jumatate dintre acestea au fost raportate la politie.

Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, prevede ca faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar, de la amenintare pana la vatamare corporala grava, sa fie pedepsite cu inchisoarea, in functie de gravitatea lor, de la 6 luni la 12 ani.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii si Primaria Sectorului 1 au semnat un protocol pentru relocarea Spitalului Floreasca
Articolul următor22 Septembrie, Ziua Mondiala a Leucemiei Mieloide Cronice