Rezidențiat 2022: Peste 3.600 de candidați au susținut examenul în centrul universitar București, la UMF „Carol Davila”

0
189

Peste 35% din numărul candidaților înscriși la concursul național de intrare în Rezidențiat din acest an au susținut examenul, duminică, în centrul universitar București, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Astfel, un număr de 3.636 de absolvenți ai Facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie (2.090 pentru domeniul medicină, 798 pentru domeniul medicină dentară și 748 pentru domeniul farmacie) au fost prezenți în centrul universitar București.

„Admiterea la rezidenţiat trebuie să ţină cont de două elemente: numărul de absolvenţi ai universităţilor de medicină, care nu au drept de liberă practică, şi de priorităţile pe care le are România în domeniul resurselor umane. (…) Alocarea de locuri și de posturi pentru rezidenţiat a ţinut cont de aceste elemente, dar şi de capacitatea de şcolarizare. Nu poți să pui pur și simplu niște cifre. Aceste cifre se traduc în foarte multă muncă din partea cadrelor didactice, care sunt coordonatori sau responsabili de pregătirea rezidenților în toate Universitățile de Medicină și Farmacie din țară”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat că rezidențiatul din acest an este unul „de tranziție”.

„Este un rezidenţiat de tranziţie pentru că una dintre reformele majore care va fi implementată prin PNRR se va referi la resursele umane din sănătate şi vrem să răspundem nevoii de servicii de sănătate a populaţiei. Nu putem să pregătim rezidenţi de dragul pregătirii, ci, pregătim rezidenţi pentru ca ei să devină specialişti şi să poată să ofere populaţiei serviciile de sănătate pentru fiecare specialitate de care oamenii au nevoie. Până anul viitor vom avea o nouă abordare care să permită dezvoltarea cu prioritate a specializărilor care sunt deficitare şi să căutăm o stabilizare a personalului medical care în momentul de faţă nu beneficiază de specialişti din diverse domenii”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a afirmat că opţiunile profesionale ale absolvenţilor Universităţilor de Medicină şi Farmacie sunt respectate, dar scopul organizării specializării de rezidenţiat este „să oferim specialişti din toate specialităţile necesare ca să poată să ajungă (…) în toate localităţile din România”.

„Vom avea o mapare a nevoii de servicii de sănătate din toată ţara şi atunci vom putea să corelăm şi mai bine cifrele de şcolarizare cu capacitatea Universităţilor, pe de o parte, şi cu nevoia de servicii de sănătate. Absolvenţii Facultăţilor de Medicină nu au drept de liberă practică decât dacă termină un program de pregătire în rezidenţiat”, a adăugat ministrul.

Pentru a promova examenul de rezidenţiat, un absolvent de medicină trebuie să realizeze minimum 60% din punctajul cel mai mare obţinut de candidaţi.

„Medicina de familie are, întotdeauna, cele mai multe locuri alocate. Există 700 de localităţi din ţară unde nu există medic de familie. 700 de localităţi nu au medici de familie şi 47% dintre localităţi nu au suficienţi medici de familie. Medicina de familie e un domeniu complex, este răspunsul pe care trebuie să îl dea orice ţară problemelor de sănătate şi asta nu înseamnă să ai medici de familie, ci să le creezi şi un cadru profesional, pe de o parte – posibilitatea de a face investigaţii, de a prescrie tratamente. Avem în PNRR 3.000 de cabinete de familie pe care să le dotăm, avem peste 1.000 evaluate şi în curând vom semna primele contracte cu medicii de familie, încât să îşi poată să îşi doteze cabinetele. Sperăm ca acest demers pe care îl facem să fie stimulativ, încât tot mai mulţi tineri să opteze pentru acest domeniu care este foarte important. (…) Trebuie să existe stimulente pentru medicii de familie, pentru ca tinerii să acceseze şi localităţile din mediul rural, chiar mai îndepărtate de oraş”, a mai spus ministrul Sănătății.

Preşedintele comisiei de rezidenţiat, secretarul de stat conf. univ. dr. Adriana Pistol, a menţionat că la concursul naţional de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie s-au înscris 10.330 de candidaţi la Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

„Pentru domeniul medicină avem un număr mai mare de locuri la rezidenţiat faţă de numărul absolvenţi. Îi încurajăm pe tineri să ocupe aceste locuri, astfel încât specializările deficitare să fie încet încet acoperite. Totul a decurs, până în prezent, conform programului şi metodologiei aprobate. Nu au existat incidente, totul decurgând normal şi firesc”, a explicat conf. univ. dr. Adriana Pistol.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a subliniat necesitatea unei corelări „mai bune” între capacitatea de pregătire a medicilor rezidenți și nevoile de personal din teritoriu.

„În ceea ce privește deficienţa cadrelor de la medicina de familie, trebuie să vedem cum găsim modalitatea, prin capacitatea noastră de pregătire a rezidenților, dar și de necesitățile de personal din teritoriu, să le corelăm mai bine, astfel încât să completăm acolo unde este cazul. Mulţi vor centre universitare mari. În localităţi mai mici, în spitalele judeţene, sunt specialităţi foarte bune care nu sunt ocupate de către specialişti. De asmenea, la repartiţie o să vedeţi că se ia mai greu chirurgia cardiovasculară şi chirurgia mare şi se merge către specialităţi unde privatul are un loc important”, a spus prof univ.dr. Viorel Jinga.

Peste o treime din numărul total al candidaților înscriși la examenul de intrare în Rezidențiat din acest an au susținut concursul în centrul universitar București, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

„Suntem bucuroși că un număr important de candidați a ales să desfășoare concursul de Rezidențiat în centrul universitar București. Considerăm că acest examen anual este unul important, de referință în viața oricărei Universități de Medicină și Farmacie din țară. Este momentul în care tinerii medici se confruntă cu un concurs care reprezintă, de fapt, un moment de maturitate în activitatea lor și care este important pentru toată activitatea pe care o vor desfășura ulterior. Ca Universitate, suntem îndreptățiți nu doar să organizăm  acest concurs, ci și să asigurăm ulterior pregătirea viitorilor specialiști în funcție de domeniile pe care și le aleg în urma acestui concurs de Rezidențiat. Resursa umană este unul dintre elementele cele mai importante ale sistemului de sănătate, iar sistemul de sănătate românesc are nevoie de medici foarte bine pregătiți”, a subliniat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, Prorector cu probleme de Învățământ postuniversitar al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

La nivel național, 10.330 de candidaţi s-au înscris la examenul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie din acest an. Aceștia concurează pentru un număr de 5.866 locuri și posturi din cadrul unităților sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, pentru cele 3 domenii de pregătire: 4.734 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 621 locuri pentru domeniul medicină dentară și 511 locuri și posturi pentru domeniul farmacie.

Examenul s-a desfășurat în șase centre universitare medicale: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Concursul a durat 4 ore, iar testele de tip grilă au inclus 200 de întrebări.

Articolul precedentRezidențiat 2022: Peste 10.300 de candidați vor concura pentru cele 5.866 locuri și posturi disponibile
Articolul următorProf. univ. dr. Cătălina Poiană: Examenul de Rezidențiat, un eveniment de referință pentru orice Universitate de Medicină și Farmacie din țară