Resursa umana in sanatate

0
3

Criza lipsei de medici din sistemul sanitar se resimte dramatic in Romania. Ministrul Sanatatii a declarat ca pe langa majorarile salariale este nevoie si de alte masuri care sa-i motiveze pe medici sa ramana in tara, pentru ca sunt multe specializari care au ramas neacoperite cu medici raportat la numarul necesar.

Astfel, una dintre masuri prevede ca numarul locurilor de la rezidentiat sa fie corelat in premiera cu necesarul de medici pe fiecare specialitate, a declarat ministrul Sanatatii. Sorina Pintea afirma ca ministerul pe care il conduce lucreaza la o evaluare serioasa a necesarului de medici pe specialitati intrucat din acest an numarul locurilor scoase la concurs la rezidentiat ar urma sa fie stabilit in urma unei analize foarte atente. Asta pentru ca este nevoie de un echilibru intre medicii de care este nevoie in spitale si ceea ce se scoate la concursuri.
Ministrul Sanatatii a declarat ca cifra de scolarizare pentru rezidentiat a fost majorata anul acesta de la 4.000 la 5.451.
„Facem o evaluare serioasa a necesarului de medici pe specialitati. Noi am pregatit medici pentru Uniunea Europeana, si imi asum ceea ce spun: nu avem medici de familie, nu avem medici epidemiologi, nu avem medici pediatri, nu avem medici pediatri pe diverse specialitati, onco-pediatrie de exemplu, chirurgie cardiaca” a declarant ministrul Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a mai precizat ca la nivel national este nevoie de aproximativ 200 de medici epidemiologi. a€œAnul trecut au fost scoase 11 locuri la rezidentiat. Avem un necesar mare de medici de familie, sunt zone in centrul tarii unde 90% dintre medici se pensioneaza anul acesta sau anul viitor. Locuri la rezidentiat nu au fost scoase. Avem, pe zona de neurologie pediatrica, pe zona de neuropsihiatrie pediatrica, un necesar foarte mare, avand in vedere numarul centrelor de boli rare pe care dorim sa le infiintam. Anul trecut la rezidentiat au fost 8 posturi. Necesarul este 110. Nu o sa putem scoate toate 110, pentru ca nu avem capacitatea de pregatire, dar macar sa facem un echilibru intre ceea ce este nevoie si ceea ce scoatem la concurs”, a explicat ministrul Sanatatii.

Datele prezentate de Colegiul Medicilor la finalul anului 2016 aratau ca in Romania, un medic pleca din tara la fiecare 6 ore. Peste 14.500 de medici romani au solicitat de la Colegiul Medicilor actele necesare pentru a putea profesa in afara tarii in perioada 2010-2016. La finalul anului 2016, peste 10.000 de medici romani lucrau in Germania, Franta si Marea Britanie. Dupa majorarile de salarii din acest an, Colegiul Medicilor a anuntat ca numarul de cereri depuse de personalul medical care doreste sa profeseze in strainatate s-a redus cu 40%.

Redactor: Cristina stefania Doroftei

Articolul precedentAlaptarea este esentiala pentru buna dezvoltare a nou-nascutilor
Articolul următorMembri de onoare ai Societatii de Neuropatie Diabetica