Pe măsură ce școlile din întreaga lume se luptă pentru redeschidere, cele mai recente date din cadrul monitorizării comune OMS/UNICEF arată că un procent de 43% din unitățile de învățământ mondiale nu are acces la apă și săpun pentru splălatul pe mâini. Aceasta este însă condiția ca școlile să poată funcționa în siguranță în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat al UNICEF.

„Închiderea globală a școlilor de la debutul pandemiei COVID-19 a prezentat o provocare fără precedent pentru educația copiilor și starea de bine ”, a spus Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

„Noi trebuie să prioritizăm educația copiilor. Aceasta înseamnă să vă asigurați că școlile se pot redeschide – inclusiv cu acces la igiena mâinilor, apă potabilă curată și canalizare sigură”, a adăugat reprezentanta UNICEF.

Potrivit raportului, aproximativ 818 milioane de copii sunt lipsiți de facilitățile de bază de spălare a mâinilor la școală, ceea ce le crește riscul de a contacta COVID-19 și alte boli transmisibile.
Mai mult de o treime dintre acești copii (295 milioane) sunt din Africa subsahariană.
În țările cel mai puțin dezvoltate, 7 din 10 școli nu asigură spălarea pe mâini și jumătate din școli nu dispun de servicii de bază de canalizare și apă.

Raportul subliniază că guvernele care doresc să controleze răspândirea COVID-19 trebuie să echilibreze nevoia de implementare a sănătății publice.

„Accesul la servicii de apă, canalizare și igienă este esențial pentru prevenirea și controlul eficient al infecțiilor în toate mediile, inclusiv școli „, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Potrivit acestuia, trebuie să existe un accent major al strategiilor guvernamentale pentru redeschiderea în siguranță și funcționarea școlilor în timpul pandemiei globale de COVID-19.

Potrivit raportului UNICEF, în cele 60 de țări cu cel mai mare risc de sănătate și crizele umanitare din cauza COVID-19, 3 din 4 copii nu aveau acces la serviciul de bază de spălare a mâinilor la școala lor la începutul izbucnirii epidemiei; jumătate dintre toți copiii nu avea acces la apă și în mai mult de jumătate dintre școli lipsea serviciul de salubrizare de bază.
Potrivit aceluiași raport, 1 din 3 școli din întreaga lume a avut acces limitat la apa potabilă sau nu au avut deloc.