Spitalul CF Witting a fost desemnat spital suport COVID fără să îndeplinească condițiile necesare, iar după ce secțiile au fost închise, medici ORL-iști sau oftalmologi au fost puși să îngrijească pacienți infectați cu noul coronavirus, transferați de la alte spitale. Dr. Alexandru Gîdea, lider al Sindicatului din Spitalul CF Witting, membru al Federației ”Solidaritatea Sanitară”, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că toate spitalele suport trebuie să îndeplinească niște criterii, în momentul în care internează pacienți COVID.

“Noi nu avem niciun criteriu îndeplinit, nu avem niciun fel de autorizații, niciun fel de circuite, avem secțiile desființate. Cu toate acestea, suntem raportați în acest moment ca spital care îndeplinește toate condițiile, dovadă că primim pacienți COVID, dar nu este adevărat”, a explicat dr. Alexandru Gîdea.

Mai mult, medicul a spus că la CF Witting nu există secție funcțională de ATI.

Pacienți din spital suport COVID, transferați la alt spital suport COVID

“La reanimare e mai grav, pentru că un pacient COVID se poate deteriora oricând. Noi nu avem nici reanimarea funcțională. Nu avem nimic. Doi pacienți care s-au deteriorat au fost transferați în alte spitale suport COVID, noi fiind suport COVID. Este noaptea minții. Dacă ești suport COVID de ce îl mai transferi în altă parte?”, se întreabă medicul.

De asemenea, dr. Alexandru Gîdea a spus că medicii îngrijesc bolnavi COVID fără să aibă calificarea necesară, pacienții încadrându-se la specialitatea de boli infecțioase.

“ Un chirurg nu poate să trateze un bolnav COVID, nu are această calitate, nu are autorizație. La fel un ORL-ist, un oftalmolog. El poate însă să asigure suportul. Dacă bolnavul de COVID are și alte boli, are un infarct, o fibrilație sau o hernie, medicul îi asigură asistența medicală pe specialitate. Asta este ideea unui spital suport COVID. Asta nu a înțeles conducerea să aplice conform legislației în vigoare. Fiecare pacient trebuie să fie îngrijit în siguranță de medicii specialiști, autorizați”, a precizat dr. Alexandru Gîdea.

Acesta a spus că la CF Witting a fost timp de două săptămâni un medic infecționist detașat de la Spitalul Matei Balș, care a stabilit tratamentul, dar îngrijirea efectivă a fost făcută de către medicii interniști, care sunt vreo zece, și de către un medic pneumolog.

“Ceilalți medici cu secțiile desființate au participat și ei la îngrijire, dar în loc să îngrijească pe specialitatea lor, au fost incluși în acești termeni, de secție îngrijiri COVID. Este o gravă problemă de malpraxis”, a spus dr. Alexandru Gîdea.

El a spus că ei nu pot fi instruiți, ei având deja o specialitate.

“Nu poți să califici un medic la locul de muncă” 

“Nu poți să califici un medic la locul de muncă. Medicul nu poate asigura îngrijiri decât de urgență într-o altă specialitate. Practic, este un infecționist care stabilește un tratament și medicii interniști care au grijă de pacienți și ceilalți, în loc să le asigure comorbiditățile pe specialitatea fiecăruia, sunt puși și ei să facă același lucru. Să facă treabă de internist și infecționist”, a adăugat același medic.

Medicul a spus că CF Witting are o capacitate de 40 de pacienți COVID, iar pe măsură ce se externează, sunt aduși alți pacienți, astfel că media zilnică este de 35-36 de pacienți.

“Nu mai intră niciun alt pacient care nu este confirmat pozitiv. Nu vin prin internări, prin medicul de familie, ei vin doar transferați de la spitalele COVID fază I și fază II, care nu mai au locuri, îi trimit cu salvările cu SMURD. Vin pacienți cu forme ușoare și medii, nu cu forme grave. Nu vin intubați, nu au cum, că nu avem ATI. Au fost cazuri în care ni s-a trimis copil de doi ani venit cu părintele, gravidă, pe care i-am refuzat. Noi nu avem circuite să  le asigurăm comorbiditățile celor internați deja”, a adăugat medicul.

În aceste condiții, angajați ai CF Witting au organizat un protest pentru a trage atenția asupra faptului că instituția medicală nu îndeplinește condițiile de spital suport COVID.

“Consiliul medical al Spitalului CF Witting, întrunit marți, a acceptat tot ce noi am solicitat, și a solicitat managerului, ca măsură imediată, oprirea transferurilor, practic să nu mai internăm covizi, să îi externăm pe cei existenți la momentul potrivit, iar până nu vine DSP-ul să actualizeze și să pună la punct organizarea spitalului. Numai după aceea, dacă putem îndeplini condiția de suport COVID corectă, fără raportări false, ne transformăm în spital suport cu adevărat funcțional, dacă nu, să acceptăm ideea că în România marea majoritate nu sunt bolnavi COVID, au și ei nevoie de tratament, de un consult cardiologic, de un consult chirurgical, de un tratament. Și atunci, decât să fim un spital suport COVID care nu poate îndeplini aceste condiții, mai bine să îl lăsăm să rămână nonCOVID și să îi tratăm pe pacienții pe care îi tratam până acum”, a spus același medic.

Spitalul CF Witting are o capacitate de 300 de paturi, iar din 5 august, funcționarea tuturor secțiilor a fost suspendată. Tot spitalul a fost denumit secție îngrijiri COVID, cu o capacitate de 40 de paturi.