Recomandările EMA privitoare la un nou tratament pediatric al bolilor renale cronice

0
58

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat aprobarea extensiei indicației terapeutice pentru un nou tratament pediatric al bolilor renale cronice. Medicamentul are ca substanță activă oxihidroxidul sucroferic, indicația de utilizare fiind inclusă pentru controlul nivelurilor serice de fosfor la copiii cu vârsta de 2 ani sau peste, cu boli cronice renale (BCR) în stadii 4-5 sau cu BCR și regim de dializă, se arată într-un comunicat de presă al EMA citat de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

”La pacienții cu boli renale severe, organismul nu poate elimina fosfații, ceea ce poate conduce la apariția hiperfosfatemiei (nivel ridicat de fosfați în sânge), care, pe termen lung, poate produce complicații precum apariția de boli de cardiace și osoase. Substanța activă conținută, oxihidroxidul sucroferic, un amestec de fier (III) – oxiohidroxid, zaharoză și amidon, are capacitatea de legare a fosfatului. Administrat în timpul mesei, fierul conținut în medicamentul Velphoro se atașează la fosfații din alimentele aflate în intestin, împiedicând absorbția acestora în organism și contribuind astfel la menținerea nivelului de fosfați din sânge”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, medicamentul trebuie utilizat împreună cu alte tratamente, precum suplimentele de calciu sau vitamina D, care contribuie la controlul bolilor osoase asociate cu insuficiența renală și nivelurile ridicate de fosfați.

Medicamentul, în noua sa indicație terapeutică, ”aduce un beneficiu clinic semnificativ comparativ cu tratamentele disponibile în mod curent, în prezent neexistând terapii cu lianți fosfatici indicați pentru controlul nivelurilor serice de fosfor la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani, aflați în stadiile 4-5 de boală renală cronică și nedializați. În plus, medicamentul se prezintă într-o nouă formulă, și anume pulbere pentru suspensie orală, 125 mg, care este mai ușor de administrat la copiii mici.”

La baza recomandării Comitetului EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) cu privire la noul tratament pediatric al bolilor renale cronice stă evaluarea rezultatelor unui studiu clinic deschis, randomizat, de fază 3, efectuat la 85 de copii cu vârsta de 2 ani și cu boală cronică renală și hiperfosfatemie.

Rezultatele după tratament au arătat prezența unui interval normal de fosfor la o mare proporție dintre pacienți, comparabil cu cel observat la adulți. Ca urmare a recomandării CHMP, Rezumatul Caracteristicilor Produsului, Prospectul și Etichetarea medicamentului se vor actualiza corespunzător.

Articolul precedentMai multe metropole din Franța sunt în stare de alertă sporită
Articolul următorEXCLUSIV Medic de familie, despre plata serviciilor nedecontate de CNAS: Școala să plătească avizele