Reactiile alergice pot fi remise temporar, dar nu vindecate definitiv

0
26

Alergiile sunt boli complexe, produse de organismul uman, la contactul cu unele substante din mediu (alergeni), a declarat, pentru SanatateaTV, dr. Poliana Leru, medic primar alergolog si internist, in cadrul Spitalului Clinic a€œColentina”. Aceste afectiuni, continua dr. Poliana Leru, depind de particularitatile substantei alergene, ale organismului, precum si de cele ale organului afectat.

Substantele care declanseaza alergia pot ajunge in organism pe cale respiratorie (inhalata), prin ingerare (alergii alimentare) sau prin administrarea unor medicamente. in functie de zona afectata, dr. Poliana Leru sustine ca reactiile alergice pot fi de mai multe tipuri. Astfel, distingem reactiile cutanate ca dermatita atopica, urticariile sau angioedemul, alergii respiratorii ca rinita alergica sau astmul bronsic, manifestari digestive, cum este refluxul gastro- esofagian sau alergii severe, ca cele anafilactice, explica dr. Poliana Leru.

Putem vorbi si despre alergii sezoniere, cum sunt cele date de polenul gramineelor (la inceputul verii), de pomii infloriti, la inceputul primaverii, sau de buruieni si alte ierburi salbatice, sustine dr. Poliana Leru.

Ad in title

Simptomatologia reactiilor alergice variaza dupa tipul alergenului si dupa organul afectat. Dr. Poliana Leru atrage atentia ca, desi de cele mai multe ori o mancarime a pielii tradeaza o alergie, nu intodeauna o reactie alergica se manifesta prin mancarimi. Semnele care pot indica prezenta unei alergii, spune dr. Poliana Leru, sunt stranutul, tusea, rinita, mancarimi ale nasului, crizele de sufocare (in cazul astmului bronsic) sau, alte manifestari mai putin specifice ca intoleranta alimentara.

in diagnosticarea alergiior se face apel la un plan complex de investigatie a pacientului, sustine dr. Poliana Leru. Potrivit domniei sale, acest plan urmareste identificarea alergenului responsabil de declansarea simptomelor, posibila existenta a unei predispozitii genetice a pacientului (starea de atopie), precum si confirmarea alergiei.

Tratamentul reactiilor alergice este la fel de complex ca si procesul de diagnosticare, explica dr. Poliana Leru. Un lucru esential de retinut este acela ca se poate obtine o remisiune de durata (cativa ani) a alergiilor, dar nu putem vorbi despre o vindecare definitiva, atrage atentia dr. Poliana Leru. in ameliorarea alergiilor, dr. Poliana Leru spune ca se utilizeaza medicamentele antihistaminice care calmeaza, pe moment, suferinta pacientului, medicamente mai puternice ca cele cortizonice sau antiinflamatorii, administrate oral (tablete), inhalator, la nivelul nasului sau topic (pe piele). Pentru efecte de durata, se face apel la imunoterapie(administrare de vaccinuri), care influenteaza evolutia bolii, a declarat dr. Poliana Leru.

Potrivit dr. Poliana Leru, studiile de specialitate au dovedit ca imunoterapia reduce riscul aparitiei altor alergii; de exemplu, in cazul copiilor cu rinita alergica, un vaccin reduce riscul aparitiei astmului bronsic, a explicat dr. Poliana Leru.

Articolul precedentPeste 13.000 de medici, membri ai Colegiului Medicilor Bucuresti
Articolul următorUn nou centru pentru copiii cu dizabilitati