Faina, oua, lapte, peste, arahide – pe lista alimentelor alergizante

0
85

O mare parte dintre alimentele consumate in fiecare zi pot da, prin substantele pe care le contin, reactii alergice alimentare, a declarat, pentru Sanatatea TV, dr. Poliana Leru, medic primar Alergologie si Boli Interne, din cadrul Spitalului Clinic a€œColentina”. a€œAvem o lista de 6-8 alimente puternic alergizante, printre care: faina, cerealele, ouale, laptele, pestele si fructele de mare, fructele nucifere (alune, arahide etc.) sau semintele (exemplu, susanul)”, a declarat dr. Poliana Leru.

O categorie aparte o reprezinta conservantii alimentari, spune dr. Poliana Leru, fiind cel mai greu de identificat, deoarece alimentatia moderna este plina de aditivi alimentari.

Simptomele care apar in cazul alergiilor alimentare nu sunt neaparat specifice, explica dr. Poliana Leru. La copii pot aparea varsaturi sau greata, in urma consumarii unui anumit aliment, dar sunt necesare investigatii complexe pentru a elimina suspiciunea unui ulcer sau a unei gastrite, atrage atentia dr. Poliana Leru.

Un prim pas in tatamentul unei alergii alimentare este inlaturarea substantei depistate ca fiind alergizanta. Ulterior, pacientul va urma o dieta restrictiva, din care se va exclude alimentul cu risc mare de alergii si se va urmari evolutia acestuia in timp. Potrivit dr. Poliana Leru, daca simptomele dispar, se reintroduce, progresiv, in dieta alimentul considerat alergizant. in cazul in care semnele reapar, exista o confirmare a alergiei si se continua cu teste de provocare, sub supraveghere medicala, a mai adaugat dr. Poliana Leru.

Articolul precedentPeste 13.000 de medici, membri ai Colegiului Medicilor Bucuresti
Articolul următorUn nou centru pentru copiii cu dizabilitati