Reactia adversa la medicamente si alergia medicamentoasa, doua notiuni diferite

0
79

Alergiile la medicamente sunt reactii adverse la medicamente produse exclusiv prin mecanisme imunologice, a declarat, pentru SanatateaTV, dr. Irina Bucur, medic primar Alergologie si Imunologie, la Spitalul Clinic a€œNicolae Malaxa”. a€œCe este de retinut, continua dr. Irina Bucur, este faptul ca diferenta dintre cele doua reactii o face medicul, nu pacientul. Diferentele sunt semnificative si prezinta risc diferit, a precizat dr. Irina Bucur, dar mai important este ca manifestarile clinice se pot suprapune peste cele alergice, situatie in care vizita la alergolog este obligatorie”.

Simptomatologia alergiilor la medicamente este variata, sustine dr. Irina Bucur. Potrivit dr. Irina Bucur, simptomele unei alergii la medicamente pot sa fie usoare sau spectaculoase, intense. Pot aparea reactii cutanate, care ingrijoreaza de obicei pacientul sau chiar anafilaxia (foarte grava).

Semnele unei alergii medicamentoase pot sa debuteze oricand dupa ce pacientul incepe sa-si administreze un medicament. Momentul de declansare a reactiei alergice medicamentoase depinde de toleranta individului la acel medicament. Dr. Irina Bucur sustine ca reactia alergica la medicamentul administrat poate fi precoce (la cateva minute dupa initierea tratamentului) si alergii medicamentoase tardive (la cateva saptamani).

Frecventa de aparitie a alergiilor la medicamente, in raport cu alte tipuri de alergii este destul de mare, in ultimul timp. a€œVa marturisesc ca, in ultimul timp, incidenta reactiilor adverse medicamentoase este foarte mare”, a declarat dr. Irina Bucur. in acelasi timp, imbucurator este si faptul ca adresabilitatea la alergolog a crescut. Motivele pentru care tot mai multi pacienti vin la alergolog cu alergii la medicamente este, in primul rand, polipragmazia (prescriptia excesiva de medicamente pentru o boala cronica), dar si automedicatia. a€œMulti pacienti isi administreaza singuri medicamente, fara indicatia medicului”, a precizat dr. Irina Bucur. Şi tratamentele in doze mari, prelungite pot declansa alergii la medicamente.

Dincolo de toate acestea, exista pacienti predispusi la anumite reactii medicamentoase si pacienti cu defecte metabolice. Din pacate, spune dr. Irina Bucur, majoritatea pacientilor fie sufera de afectiuni ce permit temporizarea, fie vin la medic in numar mare, dar dupa ce au iesit din criza reactiilor severe.

Ca metode de diagnosticare, dr. Irina Bucur aminteste testele cutanate de tip prick sau cele intradermice. Pentru a evita alergiile medicamentoase, se recomanda evictia cu moleculele medicamentului alergizant sau substitutia acestuia cu medicamente la fel de eficace. Mai exista si posibilitatea desensibilizarii la medicamente, dar doar pentru cateva tipuri de alergii medicamentoase.

intrebata care sunt cele mai alergice clase de medicamente, dr. Irina Bucur a declarat ca betalactaminele (din care fac parte si penicilinele) sunt cele mai alergizante medicamente. De asemenea, alergizante sunt si antiinflamatoarele nesteroidiene si medicamentele pentru tratamentul bolilor cardiovasculare.

Articolul precedentDobrogea Grup a lansat portalul www.dobrogeabenecol.ro
Articolul următorSurditatile congenitale pot interfera si cu alte afectiuni