Rcetorul UMF „Carol Davila”: 3.844 de candidați înscriși la examenul de admitere. Câți candidați au lipsit

0
204

Admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti reprezintă în fiecare an o provocare, a declarat, duminică, prof. univ. dr. Viorel Jinga, recotrul UMFCD, subliniind că „prin modul în care selectăm viitorii studenţi asigurăm viitorul medicinei româneşti de mâine”.

Rectorul UMF „Carol Davila” a precizat că la examenul de admitere, organizat duminică, s-au înscris 3.844 de candidaţi, „plus 143 de candidaţi la medicină militară, dintre care au lipsit 65 de candidaţi”.

„Admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti reprezintă în fiecare an o provocare pentru că prin modul în care selectăm viitorii studenţi asigurăm viitorul medicinei româneşti de mâine. În acest an sunt înscrişi 3.844 de candidaţi, plus 143 de candidaţi la medicină militară. Astăzi au lipsit 65 de candidaţi – 41 la Medicină, 14 la Stomatologie, opt la Facultatea de Moaşe şi Asistenta Medicală şi doi la Farmacie. Deci, considerăm că prezenţa este foarte bună. Probabil că examenul de ieri de la Braşov a făcut ca unii dintre candidaţi, care probabil au ieşit acolo, să nu mai vină astăzi la admitere. Dar, în general, considerăm că prezenţa este foarte bună”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Rectorul UMF „Carol Davila” a subliniat că aceşti candidaţi se pregătesc de circa doi ani pentru admiterea la medicină, încă din clasa a XI-a, menţionând că Asociaţia studenţilor în medicină din Bucureşti le-a asigurat o simulare a examnului. De asemenea, prof. univ. dr. Viorel Jinga a afirmat că cei care se îndreaptă spre Facultatea de Medicină trebuie să o facă din „vocaţie, înţelegând rostul de a îngriji mai târziu pacienţii”.

„Sigur că este o concurenţă bună, spunem noi. Mulţi spun că în anii trecuţi, în anii de înainte de 19889 erau şapte-opt pe loc, acum au crescut foarte mult numărul locurilor, fiind şi alte facultăţi în Alianța G6. Faţă de ceilalţi, noi am păstrat manualul de liceu, de asemenea am păstrat modalitatea de a alege între fizică şi chimie, alţii având doar biologie şi chimie la examen. Considerăm că acei 15%, care au venit şi dau proba la fizică sunt copii foarte buni în domeniul respectiv şi fizica este una disciplinele foarte importante în pregătirea unui medic, mai ales în anumite specialităţi”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Rectorul UMFCD: O să reducem foarte mult în anii viitori locurile de la taxă 

Rectorul UMF „Carol Davila” a arătat că în următorii ani numărul locurilor de la taxă va fi redus foarte mult.

„La medicină avem 250 de locuri la taxă, 100 la Stomatologie și mai puține la celelealte facultăți. O să reducem foarte mult în anii viitori locurile de la taxă, pentru că în fiecare an există disputa pentru note, de unde pleacă anumite nemulţumiri. Atunci o să reducem la minimul locurile cu taxă, pentru că aceste reclasificări anuale înseamnă supărări uneori din partea unor colegi studenţi care spun că nu este uniformitate în pregătire şi în mai ales în evaluare”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

În acest an, la UMF  „Carol Davila”, pe locurile bugetate concurenţa este de 3,7 candidați la stomatologie şi 3,5 la medicină.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a organizat, duminică, examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă pentru ocuparea a 1.625 de locuri scoase la concurs, dintre care 1.245 finanţate de la bugetul de stat şi 380 cu taxă.

Articolul precedentRafila, mesaj pentru participanții la concursurile de admitere din domeniul medical: Trebuie să existe multă muncă și vocație pentru îngrijirea pacienților
Articolul următorProf. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, despre candiații la admiterea la Medicină: Urmează un învăţământ care nu se termină niciodată pe parcursul unei lungi cariere