Raportul Consiliului Concurentei cu privire la sectorul farmaceutic: medicamentele inovatoare conduc piata din Romania

0
59

Consiliul Concurentei confirma prin raportul anchetei sectoriale pe piata farmaceutica, publicat spre consultare in 1 iunie, discrepanta semnalata de catre Bogdan Chiritoiu, presedintele institututiei, intre piata medicamentelor inovatoare si a celor generice.

Studiul derulat de autoritatea de concurenta arata ca desi pretul medicamentelor generice este cu cel putin 35% mai mic decat al echivalentelor inovatoare, genericele nu reusesc sa obtina o cota de piata semnificativa.

Acest aspect ar fi influentat si de faptul ca medicii tind sa recomande medicamente inovatoare, peste jumatate dintre pacientii romani solicitand o anumita denumire comerciala, la indrumarea medicului, mai semnaleaza raportul. Asta, chiar daca in Romania prescrierea medicamentelor se face pe substanta activa, denumirea comerciala fiind acceptata doar exceptional, in cazuri justificate.

Cauzele acestei situatii ar fi promovarea puternica a medicamentelor inovatoare, precizeaza Consiliul Concurentei. Producatorii de astfel de medicamente aloca in jur de 9% din cifra de afaceri pentru activitati de promovare, aproape dublu fata de producatorii de medicamente generice, care aloca aproximativ 5%.

„Ca urmare, medicii recomanda medicamente inovative fiind influentati de companiile producatoare de medicamente prin activitati de marketing, promovare si publicitate: congrese stiintifice, intalniri promotionale, materiale si obiecte publicitare, sponsorizari. in ceea ce priveste specialitatile medicale, cei mai vizati sunt medicii de familie/medicina generala, urmati de medicii cardiologi si internisti”, se explica in raport.

O solutie in acest sens ar fi stimularea financiara a medicilor pentru a-i incuraja sa prescrie medicamente generice, cu conditia sa se incadreze intr-un buget lunar stabilit. Economiile obtinute astfel pentru alte activitati, precum stagii de instruire, recomanda Consiliul Concurentei.

Articolul precedentCorpul de Control al ministrului Sanatatii efectueaza controale la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Articolul următorMS: Orice forma de discriminare a pacientilor este inacceptabila. Vor fi facute verificari la Spitalul Sf. Pantelimon