Raport OMS: 2,7 milioane de copii mor anual din cauza subnutritiei. Alaptarea ar putea salva peste 800 de mii de vieti

0
56

2,7 milioane de copii mor anual din cauza subnutritiei, estimeaza intr-un raport Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). in anul 2015 aproximativ 156 de milioane de copii sub 5 ani erau subponderali pentru varsta lor, 50 de milioane de copii au fost prea slabi pentru inaltimea lor, in timp ce 42 de milioane de copii au fost supraponderali sau obezi.

Hranirea sugarilor si a copiilor mici este un aspect important pentru in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a acestora, primii 2 ani de viata fiind deosebit de importanti – pe parcursul acestei perioade pot scadea morbiditatea si mortalitatea si se poate reduce riscul de boli cronice. Cu toate acestea, putini copii primesc complementar alimente nutritionale adecvate si sigure, iar in multe tari, mai putin de un sfert de sugari de varsta 6-23 luni indeplinesc criteriile de diversificare alimentara si frecventa de alimentare, potrivite pentru varsta lor.

Un alt aspect aratat de raportul OMS se refera la importanta alaptarii, care ramane o metoda eficienta de a salva multe vieti. Potrivit OMS, prin alaptat se pot salva peste 800.000 de copii cu varsta sub 5 ani, in fiecare an. Acelasi raport indica faptul ca multi sugari si copii nu au fost hraniti corespunzator prin alaptare. De exemplu, la nivel mondial, doar aproximativ 36% dintre copiii cu varsta 0-6 luni au fost alaptati pe perioada 2007-2014.

De altfel, recomandarile OMS au fost modificate pentru a servi nevoilor sugarilor nascuti din mame infectate cu HIV. Spre exemplu, medicamentele antiretrovirale administrate mamelor infectate cu HIVpermit copiilor sa fie alaptati pana la varsta de 6 luni si sa continue alaptarea cel putin pana la varsta de 12 luni, riscul de a contactare a infectiei HIV fiind semnificativ redus.

Articolul precedentLista spitalelor din Bucuresti care vor asigura asistenta medicala de urgenta in perioada 30 noiembrie-04 decembrie 2016
Articolul următorConf. dr. Catalin Codreanu: Peste 50% dintre pacientii cu artrita reumatoida pierd capacitatea de munca in primii 5 ani de boala