Conf. dr. Catalin Codreanu: Peste 50% dintre pacientii cu artrita reumatoida pierd capacitatea de munca in primii 5 ani de boala

0
328

Artrita reumatoida este o afectiune prezenta la 1% din populatia Romaniei, adica la cel putin 200.000 de persoane si care prezinta implicatii diverse – medicale si sociale. Mai precis, artrita reumatoida, atat forma tratata necorespunzator, cat si cea netratata, prezinta evolutie severa care afecteaza activitatile persoanei afectate, ducand pana la incapacitate de munca chiar din primii cinci ani de manifestare a bolii.

„Artrita reumatoida constituie o problema majora nu numai medicala, dar si sociala: netratata sau tratata necorespunzator are de obicei o evolutie severa si progresiv agravanta, generand durere si inflamatie articulara, distructii osteocartilaginoase definitive si handicap functional semnificativ. Peste 50% dintre pacienti isi inceteaza activitatea profesionala in primii cinci ani de boala, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate grava in primii doi ani de evolutie. Aparitia unor leziuni viscerale este responsabila de o scurtare a duratei medii de viata cu 5 pana la 10 ani. Din acest motiv, diagnosticul AR trebuie confirmat intr-un stadiu cat mai precoce, iar tratamentul modificator de boala trebuie inceput imediat dupa precizarea diagnosticului”, a explicat conf. dr. Catalin Codreanu, Director Centrul de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia.

Pentru pacientii cu artrita reumatoida, existenta posibilitatii diagnosticului precoce si a tratamentului inovator, adica terapiile biologice, au oferit perspective noi asupra afectiunii.

„in viitor, biomarkerii noi pentru diagnostic, prognostic si raspuns terapeutic vor imbunatati si mai mult rezultatele. (a€¦) Educatia, atat pentru medici, cat si pentru pacienti, este un element esential in vederea optimizarii ingrijirii”, a explicat prof. dr. John Isaacs, director al Centrului de cercetare al Universitatii Newcastle (Marea Britanie).

Cu toate acestea, pacientii au in continuare probleme serioase nerezolvate si raman pentru perioade semnificative de timp in incapacitate de munca.

in contextul problematicii artritei reumatoide, a fost organizat Forumul de Imuno-stiinta din Europa Centrala si de Est, la care participa peste 200 de specialisti reumatologi din 14 tari.

in cadrul Forumului de Imuno-stiinta a fost adus in discutie si faptul ca s-a trimis de Comisia de Specialitate Reumatologie a Ministerului Sanatatii catre Ministrul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Agentia Nationala a Medicamentului, documentul care prevede modul prin care terapiile destinate bolnavilor de artrita reumatoida sa fie utilizate in Romania.

Articolul precedentRaport OMS: 2,7 milioane de copii mor anual din cauza subnutritiei. Alaptarea ar putea salva peste 800 de mii de vieti
Articolul următorSANITAS protesteaza in fata Ministerului Sanatatii fata de neinceperea negocierilor privind noul contract colectiv de munca