Miliarde de măști sanitare, care ne protejează acum împotriva noului coronavirus, vor ajunge în apele oceanelor din întreaga lume, atrag atenția ecologiștii din Hong Kong. Mai exact, potrivit unui raport al OceansAsia, mai bine de 1,5 miliarde de măști de protecție, pentru care va fi nevoie de aproape 450 de ani pentru a se descompune, vor ajunge să polueze apele oceanelor și vor pune în pericol viața marină.

Raportul mai estimează în 2020 au fost realizate peste 52 de miliarde de măşti de protecţie de unică folosinţă, pentru a face faţă cererii în pandemie. Din acest total, 3% vor ajunge în mare, arată estimarea făcută de specialiști.

”Măştile faciale de unică folosinţă sunt fabricate dintr-o varietate de materiale plastice suflate în topitură şi sunt dificil de reciclat atât din cauza compoziţiei, cât şi a riscului de contaminare şi infecţie”, potrivit raportului citat de presa internațională.

Măștile ajung în apele oceanelor ca urmare a aruncării lor în mod necorespunzător, ”atunci când sistemele de gestionare a deşeurilor sunt inadecvate sau inexistente sau când aceste sisteme sunt copleşite din cauza volumului crescut de deşeuri”, după cum se mai arată în documentul citat de presa internațională.

Timpul necesar pentru descompunere este de până la 450 de ani, fiecare mască având o greutate de trei până la patru grame. În urma unui calcul simplu, peste 6.800 de tone de plastic ar urma să ajungă în apele oceanelor.