Raport anual TB al ECDC-OMS: În perioada 2015-2019, povara dată de TB a scăzut cu 19%

0
381

Povara tuberculozei (TBC) în regiunea europeană a OMS în ansamblu este în scădere, în perioada 2015-2019 aceasta scăzând cu 19%, în general, conform ultimului raport OMS/ Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) – ”Supravegherea și monitorizarea tuberculozei în Europa 2021 (date 2019)”.

TB este a doua, după COVID-19, ca boală infecțioasă care ucide

Potrivit raportului, și mortalitatea regională prin tuberculoză a scăzut cu 9,4% între 2018 și 2019, chiar dacă aceasta este în mod semnificativ mai mare decât declinul global mediu al mortalității prin tuberculoză (3,7%) și este suficient pentru a fi atins obiectivul strategiei End TB de reducere de 35% până în 2020, comparativ cu 2015.

”Cu toate acestea, TB este a doua, după COVID-19, ca boală infecțioasă care ucide, iar rezistența la medicamente este o preocupare majoră. Există, de asemenea, indicații îngrijorătoare conform cărora pandemia COVID-19 ar putea bloca progresul sau poate provoca eșecuri semnificative în lupta împotriva TBC”, se arată în raport.

Conform documentului, în 2019, în regiunea europeană a OMS s-au estimat 20.000 de decese de TB, echivalentul a 2,2 decese la 100.000 de persoane. În Uniunea Europeană/ Spațiul Economic European (UE / SEE), în 2019, s-au estimat aproximativ 3.560 de decese de TB, adică 0,7 decese la 100.000 de persoane.

”Pentru 2019, în Regiunea Europeană în ansamblu, au existat aproximativ 216.000 de diagnostice noi de TBC, respectiv 23,2 cazuri la 100.000 de persoane. 29 de țări din UE/ SEE au raportat un total de 47.504 cazuri de TB, ceea ce echivalează cu o rată de 9,2 cazuri la 100.000 de oameni. În întreaga UE/ SEE, majoritatea ratelor specifice țării continuă să scadă; cu toate acestea, UE/ SEE în ansamblu nu este în prezent pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de a pune capăt TB până în 2030”, se mai arată în raport.

TB, distribuită neuniform în Regiunea Europeană

Totodată se subliniază și faptul că TB este departe de a fi distribuită uniform în Regiunea Europeană. Aproximativ 83% dintre cazurile estimate apar în 18 țări, unde incidența este de cinci ori mai mare decât media UE/ SEE. Cinci dintre cele 18 țări cu prioritate înaltă se află în UE/ SEE, iar 13 se află în Europa de Est și Asia Centrală.

Impactul COVID-19 asupra TBC

Potrivit raporului, există mari îngrijorări cu privire la faptul că pandemia COVID-19 ar putea pune în pericol progresele recente. Au fost deja observate trenduri negative în furnizarea serviciilor TBC și se consideră că mai puțini oameni au fost testați, ceea ce înseamnă că persoanele cu TB nediagnosticată nu primesc tratamentul de care au nevoie și riscă să infecteze pe alții.

Rezultatele unei evaluări continue a impactului COVID-19 asupra serviciilor TB și răspândirii în regiunea europeană vor fi gata în primăvara anului 2021.

Rezultatele tratamentului rămân suboptimale

În ciuda accesului universal la medicamente anti-TB asigurate de calitate, rezultatele tratamentului nu sunt cele așteptate. Doar 77% dintre pacienți au finalizat cu succes tratamentul în 2019, cu mult sub rata globală de 85%. Succesul tratamentului în UE/ SEE a fost mai scăzut, doar 64% din toate cazurile de TBC notificate în 2018 fiind raportate că și-au finalizat tratamentul cu succes. Tulpinile de TB care nu răspund la regimurile de tratament utilizate în mod obișnuit sunt cunoscute fie ca tuberculoză multirezistentă (MDR-TB), fie ca tuberculoză rezistentă la medicamente (XDR-TB). Doar 59% din cazurile de TB MDR notificate în regiune în 2017 au fost tratate cu succes, mult în afara obiectivului de 75%. În ceea ce privește cazurile de TB-XDR în 2016, succesul tratamentului a fost de doar 43%.

”În toată regiunea, rezultatele tratamentului pentru MDR-TB rămân suboptimale. Tratamentul nereușit este unul dintre factorii care determină rezistența, adesea din cauza lipsei medicamentelor TB eficiente în regimurile de tratament pentru TB rezistentă la medicamente și a aderenței scăzute la terapie. În general, în regiune, fiecare al treilea pacient cu TBC pulmonară are o formă rezistentă la medicamente a bolii. În întreaga regiune, un sfert dintre pacienții cu tuberculoză rezistentă la medicamente au tuberculoză XDR, iar 70% dintre pacienții mondiali cu tuberculoză XDR trăiesc în regiunea europeană. Procentul de pacienți cu TBC nou-testați testați utilizând teste de diagnostic rapid recomandate de OMS a crescut de la 45% în 2015 la 69% în 2019, dar rămâne, totuși, sub obiectivul global de 90% al Strategiei End TB”, scrie n raport.

TB și HIV

Persoanele care trăiesc cu HIV sunt deosebit de sensibile la TBC, iar coinfecția este frecventă. În Regiunea Europeană, doar 52% dintre pacienții coinfectați finalizează cu succes tratamentul TB, cu mult sub rata globală de 76%.

Aceasta înseamnă că în Regiunea Europeană există o probabilitate mai mică ca persoanele cu o coinfecție să fie tratate cu succes și să-și revină complet.

TBC în centrul agendelor de sănătate

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară a declarat: „Declinul tuberculozei în ultimii ani este o veste pozitivă. Dar TB continuă să fie o amenințare pentru unele regiuni din UE și continuă să îi afecteze pe cei mai vulnerabili din societatea noastră. Știm că mai este încă de lucru. Împreună cu agențiile noastre, Comisia și-a asumat angajamentul de a-și juca rolul de a elimina TBC prin finanțare, cercetare și lupta împotriva rezistenței antimicrobiene. Prevenirea, diagnosticarea precoce și accesul la tratament și îngrijire vor juca, de asemenea, roluri cheie în acest sens.”

La rândul său, directorul ECDC, dr. Andrea Ammon, a menționat: „În UE/ SEE, rata generală de notificare a TB a continuat să scadă în 2019, subliniind unele progrese în direcția Obiectivelor Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă (ODD). Cu toate acestea, în ciuda acestui progres, UE/ SEE nu este în prezent pe calea de a atinge obiectivul de a pune capăt epidemiei de tuberculoză până în 2030. În plus, în toate cohortele, succesul tratamentului în UE/ SEE rămâne cu mult sub obiectivele OMS. Întreruperea pe scară largă a serviciilor de TBC din cauza pandemiei COVID-19 va face și mai dificilă atingerea ODD-urilor și a obiectivelor de tratament ale statelor membre, dar acum este momentul ca țările să-și accelereze progresul către eliminarea TBC.”

”Modul în care COVID-19 a atras atenția și resursele de la serviciile TB este de o îngrijorare imensă. Nu mă îndoiesc că vom controla COVID-19. (…) Astăzi, riscul ca TB rezistentă la medicamente să devină și mai rezistentă este real și nu este un risc pe care vrem să ni-l asumăm. Oamenii trebuie să realizeze acest lucru și să înțeleagă urgența acțiunii atât de necesare și, de asemenea, să știe că avem deja noi oportunități și instrumente. Stoparea tuberculozei este o parte crucială a Programului european de lucru al OMS și, după ce am tratat eu însuși pacienții cu tuberculoză ca medic, este ceva care îmi este foarte aproape de inimă. S-au făcut progrese mari în ultimii ani, dar totuși rămân provocări. Prin urmare, aplaud eforturile uriașe depuse de țările din regiunea noastră pentru a depăși TBC, o boală teribilă și totuși vindecabilă care provoacă suferințe mari ”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

 

Articolul precedentRomânia are, de luni, un Registru Național de Acromegalie. Cum funcționează
Articolul următorMedicii de familie se adresează pacienților printr-o scrisoare deschisă