România are, de luni, un Registru Național de Acromegalie. Cum funcționează

0
631

Șef lucr. dr. Cristina Căpățînă, despre cum funcționează Registrul Național de Acromegalie, lansat luni în România

Șef lucr. dr. Cristina Căpățînă, coordonator regional Registrul Național de Acromegalie, a explicat, în cadrul evenimentului de lansare, cum funcționează registrul.

Lansarea vine în contextul în care în țara noastră există între 1.000 și 1.500 de cazuri de acromegalie, potrivit șef lucr. dr. Cristina Căpățînă.

Astfel, șef lucr. dr. Cristina Căpățînă, a spus că fiecare centru universitar are un cooronator regional, sau în situația Bucureștiului, unde sunt trei faze clinice universitare, fiecare dintre acestea va avea un coordonator. De asemenea, fiecare astfel de centru universitar va avea și un coordonator tehnic.

„Lucrurile vor funcționa în felul următor: fiecare medic endocrinolog care îngrijește pacienți cu agromegalie și dorește să încarce datele pacienților în acest Registru, are nevoie de un cont de acces care se solicită coordonatorului regional, în zona unde își desfășoară activitatea medicul respectiv. Coordonatorul regional aprobă elaborarea unui astfel de cont de acces, lucru care se face cu ajutorul coordonatorului tehnic și în felul acesta, fiecare medic care dorește va primi datele de aces în registrul de acromegalie, care are și o adresă de internet specială, existând și un link pe site-ul Societății Române de Endocrinologie la secțiunea membri”, după cum a explicat coordonatorul regional al Registrul Național de Acromegalie.

După crearea contului, fiecare doctor poate să introducă și să aibă acces la pacienții care sunt în îngrijirea lui, „în timp ce coordonatorul regional are o viziune mai largă asupra tuturor pacienților care sunt îngrijiți în centrul universitar respectiv”, a adăugat șef lucr. dr. Cristina Căpățînă.

Aceasta a mai spus că există și funcția de coordonator național al Registrului, care este deținută de președintele Societății Române de Endocrinologie, care are perspectiva generală asupra a ceea ce se întâmplă în toate regiunile țării.

„Procedura efectivă de introducere a datelor unui pacient este foarte simplă. Cu toate acestea, suntem în curs de a elabora un set foarte clar de instrucțiuni deși, după părerea mea, platforma pe care am elaborat-o împreună cu compania de software este foarte prietenoasă. Cu toate acestea, elaborăm un set de instrucțiuni pe care la sfârșitul acestei săptămâni îl vom încărca pe site-ul Societății de endocrinologie. În esență, fiecare internare sau prezentare a pacientului la consultație trebuie încărcată sub forma unei fișe care cuprinde o sumedenie de date esențiale care țin de controlul bolii, evoluția tumorii, tipul de tratament sub care se află sau ce tratamente au mai avut loc loc de la evaluarea precedentă, de toate complicațiile bolii, despre stadiul general al bolii, controlat, necontrolat, recidivat. Toate acestea se încarcă la fiecare vizită a pacientului.Datele pot fi încărcate doar cronologic, nu pot să încarc azi evaluarea de azi și mâine evaluarea de anul trecut. Datele pot fi încărcate doar prospectiv”, a explicat șef lucr. dr. Cristina Căpățînă.

Explicațiile vin în contextul în care Societatea Română de Endocrinologie a lansat luni Registrul Național de Acromegalie, primul registru din zona bolilor endocrine din România.

Articolul precedentComisar european: Până în iulie populaţia UE va putea fi imunizată cu vaccinurile anti-COVID existente în UE
Articolul următorRaport anual TB al ECDC-OMS: În perioada 2015-2019, povara dată de TB a scăzut cu 19%