Rafila: Traversăm o perioadă fără precedent cu programe majore de finanțare care generează mii de achiziții publice. Trebuie să vorbim cât se poate de deschis despre integritate și anticorupție

0
302

sursa foto: Ministerul Sănătății

”Angajamentul pentru integritate și practici anticorupție transmite un mesaj corect și firesc în sistemul de achiziții publice pentru Sănătate”, a declarat, vineri, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. ”Traversăm o perioadă fără precedent cu programe majore de finanțare care generează mii de achiziții publice. Trebuie să vorbim cât se poate de deschis despre integritate și anticorupție pentru că nu ne putem permite să compromitem niciun proiect”, a mai transmis ministrul.

Ministerul Sănătății a organizat a treia ediție din seria de evenimente ”Integritate și practici anticorupție” la Iași, cu sprijinul și participarea Departamentului de Justiție al Statelor Unite și al Organizației Mondiale a Sănătății, ca parte din strategia de bune practici în achizițiile publice din Sănătate. Reprezentanți ai Agenției Naționale de Integritate și ai Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, precum și numeroși reprezentanți ai spitalelor din zona Moldovei au participat la evenimentul tip masă rotundă.

”Confluența de programe publice de finanțare din surse precum PNRR, Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții sau Programul Național de Sănătate beneficiază de un aport de cunoaștere și experiență pentru securizarea integrității în procesul de achiziții publice”, a precizat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

”Toate problemele care pot apărea pe partea de integritate nu fac altceva decât să compromită proiectele. Avem o datorie să folosim în mod eficient toate aceste fonduri. Este o acțiune firească pe care ne dorim să o continuăm”, a continuat ministrul Sănătății.

În cadrul evenimentului în care a fost abordat subiecte precum cadrul legal în zona de achiziții publice, Secretarul de stat Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate, a subliniat importanța semnalului de credibilitate transmis, mai ales în perioada unui flux major de investiții publice la toate nivelurile din sistemul de sănătate.

”Numai în PNRR sunt gestionate aproximativ 3.500 de proiecte de finanțare, concomitent. Este cea mai mare investiție de fonduri și de încredere în sistemul nostru de sănătate, prin urmare nu ne putem permite să punem sub semnul întrebării credibilitatea investițiilor și achizițiilor subsecvente. Sprijinul experților și partenerilor noști strategici de la Departamentul de Justiție din SUA este neprețuit, pentru că transmite un mesaj de responsabilitate și de credibilitate cu care trebuie să rezoneze întreg sistemul”, a subliniat Alexandru Rogobete, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.

Seria de evenimente va continua în Transilvania, la mijlocul anului, pe același profil al Integrității și practicilor anticorupție.

Articolul precedentMonitorul Oficial: Modificări ale Oridinului privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri
Articolul următorSpitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu: Tumoră de 11,5 kilograme, extirpată cu succes unei femei de 74 de ani