Rafila, despre decontarea serviciilor medicale: O problemă veche în România, generată probabil şi de lipsa de resurse

0
100

Nivelul decontării serviciilor medicale este o „problemă veche” în România, generată şi de lipsa de resurse, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, adăugând că ar trebui aduşi „bani noi” şi în sistemul de sănătate.

„Nivelul decontării serviciilor medicale este o problemă veche în România care e generată, probabil, şi de lipsa de resurse. Evident că nivelul de decontare nu ţine totdeauna de costul real al serviciului de sănătate, mai ales că în ultima vreme costurile au crescut la diverse servicii, începând cu utilităţi, terminând cu produse medicale, dispozitive, şi aşa mai departe. Dacă schimbăm filosofia de decontare a acestor servicii putem să discutăm şi de o recalculare a acestor costuri. Noi avem sistemul de decontare pe caz rezolvat. Rămâne de văzut dacă în viitor vom continua cu acelaşi sistem, îl vom modifica, dar este un proces”, a spus Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Minsitrul a precizat că, pentru a asigura sume suplimentare pentru decontarea serviciilor medicale, trebuie să existe şi finanţare, iar „bugetul este un lucru limitat şi trebuie totdeauna să ţii cont de acest fapt”.

„Mai mult, ceea ce cred eu este că trebuie să aducem şi bani noi în sistemul de sănătate, să încurajăm asigurările private de sănătate. Dumneavoastră ştiţi că există o sumă deductibilă pentru fiecare angajat, de 400 de euro, care poate fi dedusă dacă cineva îşi încheie o asigurare suplimentară de sănătate. Foarte puţini oameni accesează acest sistem şi cred că acest sistem ar putea să aducă resurse noi”, a afirmat Alexandru Rafila.

Articolul precedentMinistrul Sănătății, despre vaccinul împotriva variolei: Fiecare stat membru UE va primi o cantitate de vaccin
Articolul următorProf. univ. dr. Cătălina Poiană: Prin colaborare şi schimb de experienţă poate fi asigurat un management eficient al afecţiunilor