Rafila: Concediul medical este un drept al oricărui angajat. CNAS are dreptul şi obligaţia să controleze modul de acordare a concediilor medicale

0
679

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a recomandat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să verifice „mai mult”, potrivit obligaţiei legale, modul de acordare a concediilor medicale de către unii medici.

„Concediul medical este un drept al oricărui angajat ca atunci când are o anumită afecţiune care face imposibilă desfăşurarea activităţii, să primească un venit care să îi permită să trăiască în acea perioadă în care este în concediu. Primul lucru care trebuie făcut este să operaţionalizăm o prevedere legală care este în Statutul CNAS care are dreptul şi obligaţia să controleze acolo unde apare ‘un red flag”, adică cineva care prescrie extrem de multe concedii medicale sau cineva care beneficiază de foarte multe concedii medicale. Sigur că există şi afecţiuni care sunt foarte serioase: oncologice, cardiovasculare, accidente unde e nevoie de concediu medical, dar lucrul acesta trebuie verificat mai mult”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila joi seară, la un post de televiziune, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, în ultimii ani s-au efectuat, la nivel naţional, 50 de controale în 42 de judeţe, aproximativ unul pe an.

„Nu este în niciun fel stimulativ. Cred că aceasta este calea care ar trebui să ţină puţin sub control o eventuală prescriere în exces a concediilor medicale de către unii medici. Dar nu aş vrea să plecăm de la premisa că lucrul acesta este sistematic, ci că el poate să apară, trebuie verificat dacă există sau nu circumstanţe reale de prescriere extinsă a concediului. Până la urmă, plătitorul trebuie să controleze acest lucru, adică CNAS, şi să ţină controlul cheltuielilor pe care le face”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că aproximativ 6 miliarde de lei s-au plătit pentru toate concediile medicale acordate în anul 2022.

Articolul precedentMajorări salariale pentru personalul medical: asistenţii medicali – 30%, medicii – 8%, anunță ministrul Sănătății
Articolul următorCreştere ”îngrijorătoare” a cazurilor de infecţii cu transmitere sexuală în Europa, atrage atenția ECDC