Majorări salariale pentru personalul medical: asistenţii medicali – 30%, medicii – 8%, anunță ministrul Sănătății

0
642

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a precizat că Ordonanţa de Urgenţă adoptată joi de Guvern privind majorarea salariilor de bază ale personalului medical prevede venituri mai mari pentru asistenţii medicali cu 30% şi pentru medici cu 8%, acordate în două tranşe, din lunile martie şi iunie.

„Pentru asistenţii medicali, cumulativ cu cei 5% acordaţi la începutul anului, majorarea este de 35%, o majorare consistentă. Personalul TESA primeşte 20%, personalul auxiliar – 25% şi ceva mai puţin la medici, care au avut salariile mărite încă din 2018 foarte mult şi acum, în afară de cei 5% acordaţi la începutul anului, mărirea e de 8%. Toate aceste măriri vor fi acordate în două tranşe, în martie şi în iunie. Majorarea se raportează la salariile din decembrie”, a declarat ministrul Rafila, la un post de televiziune, citat de Agerpres.

Ministrul a afirmat că întotdeauna există şi persoane nemulţumite.

„Mai mult decât atât nu cred că se poate acorda. E un început care arată buna credinţă şi determinarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului pentru a îmbunătăţi condiţiile pentru salarizarea personalului medical. A fost o mărire consistentă, între 20 şi 35%, în funcţie de categoria profesională. (…) Este o remuneraţie corectă”, a subliniat prof.muniv. dr. Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, trebuie dezvoltate criterii de plată pentru performanţă.

„Nu poţi să pui semnul de egalitate între un chirurg care face câteva operaţii într-o lună şi altul care care face câteva operaţii pe zi. Din păcate, în momentul de faţă au acelaşi venit. (…) Performanţa în medicină o măsori şi prin cantitate şi prin complexitatea intervenţiilor pe care le faci. De exemplu, o operaţie de apendicită nu e similară cu o operaţie de neurochirurgie. Eu mă refer la aceeaşi categorie de personal, adică nu compari un neurochirurg cu un chirurg general, şi acolo trebuie să existe o plată prin care performanţa să fie încurajată. Discut despre un concept, nu despre punerea lui în aplicare mâine, dar asta este direcţia în care trebuie să ne îndreptăm. (…) Managerul trebuie să aibă la îndemână instrumente de a crea departajări”, a mai spus ministrul Sănătății.

Articolul precedentGuvern: Majorarea cu 20% a salariilor pentru personalul din sistemul de sănătate, aprobată
Articolul următorRafila: Concediul medical este un drept al oricărui angajat. CNAS are dreptul şi obligaţia să controleze modul de acordare a concediilor medicale