Raed Arafat, despre certificatul verde la restaurant și nunți

0
58

Certificatul verde ar putea fi folosit pentru accesul la restaurant, mall și nunți, în localitățile unde incidența cazurilor COVID-19 depășește 3 la mia de locuitori, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat, la un post de televiziune.

Șeful DSU a precizat că este simplu de verificat dacă persoana este vaccinată anti-COVID-19, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

„Există aplicație (…) și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice. Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai spus Arafat.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de norme legale care să permită folosirea certificatului verde în România.

În privința nunților la care să se poată participa cu certificat verde, Arafat a spus că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puțin este „foarte probabil” să se poată intra pe baza certificatului verde.

Articolul precedentRezultatele a 1,4 milioane de teste COVID-19, sustrase de hackeri în Franța
Articolul următorVIDEO Mărturia unui supraviețuitor COVID, internat la ATI: Foarte ușor se moare