Raed Arafat: Au fost achiziționate 12 ambulanțe SMURD pentru transportul nou-născuţilor în stare critică

0
287

sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne/Facebook

Douăsprezece ambulanţe SMURD de tip neonatologie, pentru transportul nou-născuţilor în stare critică, vor intra în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Cele douăsprezece autospeciale vor înlocui ambulanţele vechi, dar vor fi create şi noi echipaje la Braşov, Prahova şi Sibiu, iar medicii care vor urma să lucreze pe aceste ambulanţe vor parcurge cursuri specifice de pregătire pentru transportul neo-natal.

„Asistăm la un pas foarte important şi anume înlocuirea ambulanţelor de transport neonatal pe care, cele noi dintre ele, le avem din 2009 şi creşterea capacităţii prin desemnarea unor noi centre zonale de transport neonatal pentru copiii critici. Primele acţiuni de transport neonatal cu ambulanţe dedicate cu personal instruit au început în 2004, în trei localităţi: Târgu Mureş, Bucureşti, Iaşi. În 2009, aceste localităţi au fost suplimentate, achiziţionând un număr de ambulanţe de terapie intensivă şi au intrat Cluj, Constanţa, Dolj şi Timiş. Astăzi, cele 12 maşini vor merge să înlocuiască maşinile vechi, dar vom crea şi noi echipaje în Braşov, Prahova şi Sibiu”, a explicat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Arafat a precizat că anul trecut au fost peste 1700 de misiuni de transport pentru nou-născuţi aflaţi în stare critică.

„Anul trecut au fost 1.737 de misiuni de transport al unor nou-născuţi aflaţi în stare critică şi asta include foarte mulţi nou-născuţi prematur, transportaţi în stare critică către centrele specializate ale unor spitale. În acest an suntem deja la 579 de misiuni de transport neo-natal, din care 472 terestre, 97 cu elicopterul şi 10 cu avionul”, a precizat Raed Arafat.

Șeful DSU a mai anunţat şi dotarea a şase elicoptere SMURD cu incubatoare noi.

“Acest proiect va fi completat de un proiect finanţat de o companie unde vom dota şase din elicopterele SMURD-ului în acest an cu incubatoare noi şi aparatură nouă, identică cu cea care este pe aceste maşini, ca să facem preluarea copiilor între elicoptere şi ambulanţele de transport neonatal să fie cât mai uşoară şi cât mai puţin traumatizantă pentru copilul transportat. Mai mult, primul avion SMURD din cele două achiziţionate, care urmează să sosească, sperăm în luna august, este dotat cu incubator special pentru transportul unor astfel de cazuri. Şi al doilea care va veni prin luna octombrie este tot dotat cu astfel de incubator”, a mai declarat Raed Arafat.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bodea adăugat că profilul stării de sănătate a populaţiei din România este unul precar raportat la celelalte ţări ale Uniunii Europene, iar un indicator cu adevărat îngrijorător îl reprezintă mortalitatea infantilă.

„La acest capitol, România se plasa, din păcate, la nivelul anului 2020, pe locul 2 la nivel european. Putem schimba această situaţie dramatică prin intervenţii şi accesarea cât mai multor programe destinate achiziţiilor de echipamente medicale moderne de intervenţie. Ambulanţele pe care le vedeţi astăzi, aici, sunt destinate intervenţiilor de urgenţă în cazuri critice, pentru o categorie extrem de vulnerabilă, reprezentată de nou-născuţi”, a spus Lucian Bode.

În ultimii trei ani, potrivit ministrului, structurile de intervenţie au primit 821 de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă şi 465 pentru SMURD, în valoare totală de peste 500.000.000 de lei, toate acestea fiind achiziţionate din fonduri europene nerambursabile.

 

Articolul precedentAZI despre ASTM – ”Informație în Inhalație”. Întrebări și răspunsuri
Articolul următorMS: 1.116 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 14 decese, de la ultima raportare