AZI despre ASTM – ”Informație în Inhalație”. Întrebări și răspunsuri

0
428

Atenuarea temerilor și eliminarea informațiilor greșite, încurajarea înțelegerii, sprijinul aparținătorilor și dezvoltarea comunicării deschise între pacient, școală, familie și echipa de îngrijire a sănătății sunt esențiale pentru gestionarea optimă și atingerea unui stil de viață cât mai normal posibil pentru persoanele cu astm.

Accesul pacientului la medicamente, preocupările cu privire la astm sau tratamentele pentru astm bronșic și aderarea la regimul lor medical trebuie explorate cu tact pentru a crește aderența pacientului.

Vă prezentăm mai jos câteva informații și răspunsuri la anumite întrebări venite din partea pacienților cu astm:

1. De ce tusea este un simptom care poate sugera astmul?

Receptorii responsabili de declanșarea reflexului de tuse sunt situați sub mucoasa bronșică. Alergia care induce inflamație la nivelul mucoasei bronșice modifică structura mucoasei și permite ca receptorii tusigeni să fie și ei sensibilizați de modificarile mucoasei respiratorii, astfel că aceștia vor percepe o stare anormală în căile respiratorii și vor declanșa tuse. După cum știți, tusea este un mecanism de apărare care se declanșază atunci când anatomia fiziologică nu mai este respectată cu scopul de a elibera căile aeriene pentru a permite respirația. În cazul astmului, mucoasa bronșică se mărește în dimensiune și ocupă o parte din diametrul căilor aeriene, ceea ce este perceput de organism ca impropriu

2. De ce aud că respirația mea șuiră din când în când?

În astm, reacția alergică care se declanșază atrage în circulația din căile respiratorii limfocite care, în contact cu alergenii, elimină la nivelul mucoasei căilor aeriene substanțe chimice. Acestea din urmă induc apariția edemului mucoasei, hipersecreției de mucus și a contracției musculaturii căilor aeriene. Astfel, diametrul căilor aeriene scade semnificativ. Ca să intelegi de ce suieră respirația, trebuie să știi că inspirul este un act activ prin care organismul consumă energia și contractă musculatura respiratorie, care indirect deschide căile aeriene (prin modificarea presiunii în cutia toracică – la fel ca o pompă de aspirație). Expirul, însă, este un act pasiv care se realizează pe baza tensiunii acumulate în plămân. La pacientul cu astm necontrolat expirarea aerului prin căile aeriene mult îngustate va duce la apariția șuieratului specific bronhospasmului.

3. Am astm, de ce nu pot să respir noaptea?

Nu ești singura persoană care are o asemenea problemă, 30% până la 70% dintre pacienții cu astm nu respiră bine noaptea cel puțin o dată pe lună.

Apariția simptomelor pe timpul nopții este cauzată de influența pe care o are activitatea neurohormonală, mai exact bioritmul intern al organismului și sinteza de melatonină care scade dimineață cu creșterea sintezei de cortisol. Aceste modificări hormonale, fiziologice, normale pregătesc practic plămânii pentru respirația mult mai frecventă și profundă de care avem nevoie în cursul activității zilnice.

La pacientul cu astm, căile aeriene sunt inflamate astfel că modificările circadiene ale volumului pulmonar, volumul sanguin capilar pulmonar pot duce la apariția dispneii și a tusei. Mai mult decât atât, melatonina este un hormon care induce somnul, dar care are un efect proinflamator la subiecții cu astm nocturn. Nu în ultimul rând trebuie meționat și nivelul scăzut de cortizol secretat de glanda suprarenală la pacientul cu astm, ca urmare a stimulării induse de corticotropina hipofizară. Acest aspect induce apartiția și agravarea nocturnă a simptomelor astmului.

4. Este astmul o boală care se transmite? Este o boală ereditară?

Astmul este o boală cronică netransmisibilă, care afectează atât copiii (este cea mai frecventă boală cronică la copii), cât și adulții. Inflamația și îngustarea căilor respiratorii mici din plămâni provoacă simptome de astm bronșic, care pot fi orice combinație de tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și apăsare în piept. Așadar, astmul nu este o boală infecțioasă, care se transmite de la o persoană la alta.

Deși nu se cunoaște o cauză directă, concretă, a apariției astmului, se consideră că unul dintre factorii responsabili de apariția astmului este cel ereditar. Astfel, dacă ai în familie cazuri de astm (părinți, frați) atunci este posibil să prezinți un risc ridicat de a suferi și tu de această afecțiune.

Mai multe întrebări și răspunsuri puteți vedea pe RoHealthReview.ro.

Articolul precedentOMS: Între 30-50% dintre toate cazurile de cancer pot fi prevenite
Articolul următorRaed Arafat: Au fost achiziționate 12 ambulanțe SMURD pentru transportul nou-născuţilor în stare critică