Medicul specialist psihiatru, Gabriel Diaconu, este de părere că este nevoie de o pauză de cel puțin o lună pentru întreruperea legăturile care fac posibilă înmulțirea cazurilor de COVID-19, adăugând că Bucureștiul e deja septic.

Potrivit medicului, această pauză nu e facultativă, ci obligatorie.

Gabriel Diaconu a dat exemplul personal, spunând că începând de vineri este în izolare pentru următoarele două săptămâni, fără să fie însă bonav de COVID, dar a ales să procedeze astfel pentru oameni din jurul lui sunt bolnavi.

“Pentru că Bucureștiul e deja septic. Septic înseamnă nu doar murdar. Înseamnă bolnav.Nu te alarmez. Destul cu alarmele. E vremea unei noi pauze. Această pauză nu e facultativă, din păcate. Este obligatorie. Cifrele nu mint. La acest moment, spun cifrele oficiale, sub 5% din populație a trecut prin infecția cu coronavirus. Adică aproximativ 1 milion de oameni. Dintre ei, doar 15% au fost oficial diagnosticați. Restul de 85% au răbdat, nebănuiți, ne-descoperiți, anonimi, boala. Această fracție rămâne stabilă încă din februarie 2020, când au apărut primele date. Pe această fracție am făcut modelele de predicție de atunci”, a scris Medicul specialist psihiatru, Gabriel Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a mai spus că la sfârșitul stării de urgență seroprevalența era la 2 – 3%, pe un eșantion din Suceava, unde boala a făcut ravagii,  acum “am transformat România în Suceava, din iunie încoace. Bucureștiul este acum Suceava”.

Şi asta în condiţiile în care Suceava este un județ cu 300 de mii de locuitori, iar Bucureștiul un oraș de opt ori mai mare, mult mai dens, mult mai poluat şi mai înghesuit, potrivit aceluiaşi specialist.

“Avem nevoie de o pauză de o lună, cât o însemna asta ca pierderi în bani, afaceri sau rezerve. Să nu luăm această pauză prezintă, deodată, realitatea următoarelor două luni, până la Crăciun, a unui calvar. Evitabil, dar calvar (…) În aceste 30 de zile recâștigăm balastul necesar păstrării bărcii noastre pe linia de plutire. Nu e o dramă, o lună. Fără s-o luăm, în schimb, curând va deveni. Și chiar și după ce vor fi murit atâția, noi tot nu ajungem acolo, cât să ne apere imunizarea brutală, primitivă, a contactului nemijlocit cu boala. Doar că vom fi pierdut, posibil, cel mai neprețuit lucru la acest moment: armata medicală. Dar nu doar ea, cât și respectul ei ”, potrivit lui Gabriel Diaconu.