Provocarile cancerului la femei, dezbatute la Conferinta „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”, Bucuresti

0
349

Cancerul de san are cea mai ridicata incidenta in randul femeilor din Romania, fiind totodata si principala cauza de mortalitate prin cancer la femei. 1 din din 5 femei cu cancer de san din tara noastra descopera boala abia in stadiul II sau III, potrivit studiul OncoMonitor 2014.

Un Raport Cancer Country Profiles al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania au fost inregistrate 8981 de cazuri noi de cancer de san, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian si 4343 de cancer de col uterin, doar in anul 2014.

in acest context, specialistii cu experienta in oncologie si in arii medicale conexe au dezbatut, la Bucuresti, problematica afectiunilor oncologice la femeile din Romania in cadrul Conferintei-dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”.

„Daca in 1990 erau 50.000 de cazuri noi de pacienti diagnosticati cu cancer, in 2013, numarul a crescut la 67.300 (cu 14% cresterea). De asemenea, daca in 1990 erau 34.000 de decese, atunci in 2013 s-au inregistrat 41.000 de astfel de decese din cauza cancerului. Deci si numarul deceselor a crescut pentru aceasta patologie. E o crestere a imbolnavirilor prin cancer din cauza mai multor factori: imbatranirea populatiei, obezitate, alimentatie, hipertensiune arteriala etc. (…)Pentru femei, mortalitatea este cauzata de cancerul de san, colorectal, bronhopulmonar si ovarian. Incidenta crescuta se inregistreaza in cancerul de san, de col, colorectal, bronhopulmonar si ovarian. (Cancerul, n.r.) Este o afectiune la care a crescut foarte mult incidenta”, a precizat sef lucr. dr. Dana-Lucia Stanculeanu, sef Sectie Oncologie Medicala I, Institutul Oncologic Bucuresti.

Un factor de risc important, in cazul cancerelor de san si ovarian, il reprezinta istoricul familial. O parte din cazurile acestor tipuri de cancer survine din cauza unor predispozitii genetice.

„(a€¦) 5-10% din cazurile de cancer de san sunt date de mutatii genetice -BRCA 1 si BRCA2. Riscul creste odata cu aparitia acestor mutatii. Exista posibilitatea de testare genetica – unde se confirma mutatiile BRCA1 si BRCA2 – in care putem schimba programul de management. (a€¦) Mastectomia profilactica previne in 95% din cazuri aparitia cancerului de san.”, a explicat Dr. Florina Nedelea, Coordonator Departament de Genetica Medicala, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia.

Ca masura de prevenire a afectiunilor oncologice, specialistii prezenti in cadrul conferintei desfasurate la Bucuresti au subliniat rolul educatiei populatiei, inca din scoala.

„Preventia se face prin programe coerente. Practic, pacientul educat se prezinta la controale preventive. Media sa dea acelasi mesaj. Exista Programul National pentru Cancerul de col, insa vin foarte putine paciente in stare aparent sanatoasa. Comunicarea cu pacientele e o experienta trista. (…) programele de preventie au si costuri. Referitor la cancerul de ovar – mi se pare un vis sa facem preventie. La cancerul de san (preventia, n.r.) a inceput sa miste ceva, insa foarte greu. Trebuie un program coerent, cu o comunicare facuta centripet.”, a precizat Dr. Adriana Mihalas, medic de familie.

La capitolul ingrijire a pacientului cu cancer, pe langa nevoia abordarii personalizate, complementar a fost subliniata nevoia suportului psihologic pentru pacient, dar si pentru apartinatori.

Astfel, conf. univ. dr. Carmen Orban, Manager al Institutului Clinic Fundeni, a subliniat ca „La noi (Institutul Fundeni, n.r.) nu exista sectie fara psiholog. Ca nou concept: accesul apartinatorilor la psiholog. impreuna depasim boala. Preventia e foarte importanta. Cel mai important aspect: Educatia! Trebuie sa facem generatii informate, educate! Trebuie insistat! Nu abandonat! (…) preventia duce la costuri mai putine. Noi (la Institutul Fundeni, n.r.) nu am refuzat niciun pacient. Orice pacient trebuie sa aiba acces la sanatate. Cred ca munca in echipa da rezultate.”

Seria de conferinte-dezbatere”Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia” s-a desfasurat concomitent in patru orase din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, unde specialisti cu experienta vasta in Oncologie si in arii de practica medicala conexe, alaturi de reprezentante ale societatii civile si ale asociatiilor de pacienti din sfera Oncologiei au adus in prim-plan importanta preventiei, a diagnosticului precoce si precis, precum si a abordarii personalizate in ingrijirea femeilor cu cancer.

Evenimentele, denumite generic ONCOForum, fac parte din campania „REprimeste viata in dar”, care isi propune furnizarea de informatii de interes general referitoare la problematica afectiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesionistilor in domeniul sanatatii, atat pentru pacienti, cat si pentru publicul larg.

*Evenimentele au fost organizate cu sprijinul AstraZeneca in cadrul campaniei „REprimeste viata in dar”.

Management evenimente: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentSanatatea femeilor si Oncologia, in prim-plan in patru conferinte-dezbatere din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara
Articolul următorManager Institutul de Oncologie Iasi: Lucram la un proiect prin care sa infiintam un centru de diagnosticare al cancerului