„Provocarea Paracetamol” pe internet: Riscuri majore pentru sănătate, avertizează specialiștii

0
181

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) atrage atenția asupra riscurilor grave ale dezinformării legate de utilizarea paracetamolului, după ce a apărut o „provocare” virală pe internet care promovează ingerarea excesivă a acestui medicament, conform Agerpres.

„Dezinformarea din mediul online poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății publice. Este esențial ca pacienții și consumatorii să își ia informațiile doar din surse avizate și să respecte recomandările specialiștilor pentru utilizarea corectă a medicamentelor OTC,” a declarat Diana Mereu, director executiv al RASCI, într-un comunicat oficial.

Reprezentanții RASCI subliniază că, deși paracetamolul este un medicament eliberat fără prescripție medicală, el trebuie administrat în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj sau cu recomandările unui profesionist din domeniul sănătății. În contextul apariției „Provocării Paracetamol” pe rețelele sociale, care promovează ingerarea excesivă a acestui medicament, specialiștii avertizează asupra riscurilor grave pentru sănătate.

„Încurajăm cu tărie părinții, educatorii și profesioniștii din domeniul sănătății să discute această tendință îngrijorătoare cu tinerii. Siguranța medicamentelor nu este un joc sau o provocare – este o chestiune serioasă. ‘Provocarea Paracetamol’ promovează utilizarea în cantități excesive a medicamentului, ceea ce este extrem de periculos și poate duce la consecințe severe asupra sănătății, mai ales în rândul tinerilor. Facem un apel la responsabilitate și la susținerea la scară largă a demersurilor menite să crească nivelul de educație în materie de sănătate, pentru a preveni astfel de comportamente cu efecte nocive,” a afirmat Cătălina Florea, vicepreședintele RASCI.

De asemenea, RASCI încurajează publicul să se informeze doar din surse oficiale și să urmeze recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății. Este esențial ca utilizatorii să citească întotdeauna prospectul și informațiile de pe ambalaj pentru a evita dezinformarea și utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor.

„Într-o eră digitală în care accesul la informație este mai ușor ca oricând, dar unde riscul dezinformării este, de asemenea, ridicat, considerăm esențial ca oamenii să poată accesa informații corecte și validate despre medicamentele ce se eliberează fără prescripție medicală. De aceea, am militat inclusiv pentru introducerea publicității în social media și aplicații mobile pentru această categorie, astfel încât informațiile furnizate să fie nu doar accesibile, ci și conforme cu reglementările în vigoare, oferind cetățenilor un punct de referință sigur și avizat în luarea deciziilor privind sănătatea lor,” a declarat Costin Vasilescu, președinte RASCI.

Articolul precedentPeste două treimi dintre unitățile administrativ-teritoriale din Alba beneficiază de asistență medicală comunitară
Articolul următorSpitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu beneficiază de tehnologie avansată pentru intervenții rapide în UPU