Peste două treimi dintre unitățile administrativ-teritoriale din Alba beneficiază de asistență medicală comunitară

0
138

În județul Alba, mai mult de două treimi dintre unitățile administrativ-teritoriale (UAT) beneficiază de asistență medicală comunitară, iar în cinci dintre acestea sunt și mediatori sanitari pentru romi, conform Agerpres. Astfel, 52 din cele 78 de municipii, orașe și comune ale județului dispun de asistenți medicali comunitari, o rețea extinsă care contribuie semnificativ la sănătatea publică locală.

Conform informațiilor oferite AGERPRES de către Ioana Presecan, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, „în prezent, rețeaua de asistenți medicali comunitari din județul Alba acoperă 52 de unități administrativ-teritoriale, din care 10 orașe și 42 de comune, numărul total al asistenților medical comunitari fiind de 69.”

În mediul urban, excepție face orașul Baia de Arieș, situat în Munții Apuseni, care nu beneficiază de acest serviciu. În schimb, în municipiile Alba Iulia și Aiud sunt câte patru asistenți medicali comunitari, iar în municipiul Sebeș și în orașul Cugir sunt câte trei. În municipiul Blaj și în orașul Câmpeni, câte doi asistenți medicali comunitari își desfășoară activitatea.

În mediul rural, comunele Cetatea de Baltă, Sălciua și Vidra beneficiază de câte doi asistenți medicali comunitari. Totodată, pentru sprijinul comunității rome, DSP Alba menționează că „mediatorii sanitari pentru romi funcționează în Alba Iulia, Câmpeni, Cugir, Cergău și Roșia Montană.”

Asistenții medicali comunitari sunt angajați ai unităților administrativ-teritoriale, iar coordonarea tehnică și cheltuielile cu personalul sunt asigurate de DSP. În anumite localități, cum ar fi comunele Mihalț, Ponor, Mogoș, Șugag, Cut, Săsciori și parțial în orașul Cugir, primăriile acoperă cheltuielile de personal.

Printre atribuțiile asistentului medical comunitar se numără monitorizarea stării de sănătate a bolnavilor cronici, precum cei cu tuberculoză, afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, neoplasm, boli psihice sau HIV/SIDA, dar și prevenirea complicațiilor la bolnavii imobilizați la pat. De asemenea, „asistentul medical comunitar desfășoară activități de educație pentru sănătate a pacientului vârstnic,” precizează sursa citată.

Alte activități incluse în atribuțiile acestora sunt monitorizarea tensiunii arteriale, a pulsului, măsurarea glicemiei și saturației de oxigen, îngrijirea plăgilor și supravegherea tratamentului la domiciliu. Totodată, aceștia administrează tratamente conform prescripțiilor medicilor, cu respectarea procedurilor de manipulare a deșeurilor medicale. „De asemenea, asistenții comunitari țin evidența administrării manevrelor terapeutice și desfășoară campanii de informare la nivelul comunității, cu mesaje specifice pentru persoanele vârstnice,” adaugă Ioana Presecan.

Articolul precedentPrelevare de organe de la un pacient de 65 de ani la Spitalul Floreasca: Trei vieți au fost salvate
Articolul următor„Provocarea Paracetamol” pe internet: Riscuri majore pentru sănătate, avertizează specialiștii