Membrii Consiliului Național al Federației SANITAS din România vor protesta, pe 1 februarie, în Piața Victoriei, în intervalul orar 12.00 – 13.00, pentru a susține drepturile celor peste 100.000 de membri din Sănătate și Asistență socială, se arată într-un comunicat al organizației.

„Autoritățile ne obligă, prin indiferența cu care tratează problemele celor două sisteme, să protestăm în numele colegilor noștri din spitale, din centre de vaccinare, din centre medicale și medico – sociale și din instituții de asistență socială. Nu cerem nimic în plus față de lege! Cerem doar să se respecte legea!”, se arată în același comunicat.

Reprezentanții SANITAS solicită următoarele:

1. Realizarea unei strategii naționale de investiții în sistemul sanitar, atât în infrastructura spitalicească, cât și în resursa umană, pentru a nu mai trece prin tragedii precum cea de la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Dr. Matei Balș” sau de la alte zeci de spitale din țară!
2. Aplicarea corectă a Legii-cadru nr. 153/2017: respectarea creșterilor salariale prevăzute pentru anul 2021 și repararea inechităților generate de această lege față de categoriile de salariați cu cele mai mici venituri din sistem!
3. Raportarea sporurilor la salariul de bază aflat în plată – în special a sporurilor pentru condiții de muncă – pentru toți angajații din sistemul sanitar.
4. Acordarea stimulentului de risc pentru angajații din asistența socială, prevăzut de lege pentru lunile de stare de urgență din 2020, pe care colegii noștri nu l-au primit nici în prezent!

„Criza pandemică pe care o traversăm de mai bine de 12 luni a scos la iveală o multitudine de dificultăți structurale ale sistemului sanitar și ale celui de asistență socială. Multe dintre ele sunt rezultatul politicilor păguboase și incoerente aplicate în ultimii 30 de ani. Atragem atenția guvernanților că nu-și mai pot permite luxul de a ignora aceste probleme sau de a le trata doar prin prisma intereselor politice imediate. Populația acestei țări are dreptul la un sistem public de sănătate și de asistență socială la standarde europene! „, a transmis Consiliul Național al Federației SANITAS din România, prin intermediul aceluiași comunicat.