Proiectul pilot privind statutul spitalelor ar putea incepe de la 1 iulie 2014

0
20

Veniturile personalului medical si modul in care sunt organizate si functioneaza spitalele publice reprezinta doua dintre principalele probleme din sistemul sanitar romanesc. Ţinand cont de aceste doua aspecte, Ministerul Sanatatii si-a propus, in limita atributiilor pe care le are, sa gaseasca raspunsuri prin politici publice si masuri legislative, potrivit unui comunicat de presa remis catre redactia www.sanatateatv.ro.

„Am pornit in primul rand de la doua principii: scoaterea spitalelor din categoria institutiilor bugetare, care functioneaza acum dupa regulile ce se aplica tuturor institutiilor publice si revizuirea sistemului de salarizare pentru personalul medical in vederea stimularii performantei si cresterii veniturilor. Dat fiind ca punerea in practica a acestor principii necesita un ansamblu de masuri corelate si o transformare de substanta am considerat ca este nevoie mai intai de un proiect pilot, de o perioada de proba. in urma acesteia vom putea vedea daca si in ce masura legislatia pe care am gandit-o produce efectele scontate, cum functioneaza in practica si daca sunt evenutale aspecte care necesita a fi corectate, inainte de a implementa aceste politici la nivel national”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Proiectul pilot este propus sa inceapa de la 1 iulie 2014 si sa se desfasoare pe o perioada de un an, cu monitorizare permanenta din partea Ministerului Sanatatii si cu evaluari periodice. Proiectul pilot se va desfasura pe 12 spitale, mai exact doua spitale clinice regionale de urgenta cu nivel de competenta IA, doua spitale judetene clinice de urgenta, doua institute clinice nationale, doua spitale judetene de urgenta care nu au statut de spital clinic si patru spitale municipale sau orasenesti. Potrivit Ministerului, proiectul pilot trebuie corelat si cu celelalte masuri de reforma, in speta introducerea pachetului de baza de servicii medicale.

Ad in title

in urma implementarii acestui proiect pilot, Ministerul se asteapta si la o serie de schimbari, precum „o functionare mai flexibila si dupa principii manageriale a spitalelor publice, care sa faca din acestea institutii mai eficiente in cheltuirea banilor publici si care ofera servicii de calitate in folosul pacientilor. in acest scop, spitalele publice din proiectul pilot se pot organiza ca asociatii sau fundatii medicale de utilitate publica ori ca societati comerciale cu capital de stat si vor functiona pe buget global. Cresterea veniturilor medicilor si echipelor medicale din spitale se va putea face pe doua cai: prin salarizarea pe performanta, in baza unor criterii ce vor fi stabilite in normele de aplicare si prin posibilitatea de a trata pacienti proprii, in regim privat, in spitalul public. Beneficiarii acestor schimbari sunt in primul rand pacientii, dar si medicii si echipele medicale si spitalele”, dupa cum se mai arata in comunicat.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentIn Romania, numarul cazurilor de distonie este estimat la 3.000
Articolul următorOperatiile estetice, un cadou inedit de Ziua Indragostitilor