Ministerul Sanatatii a postat in data de 3 iulie 2012, pe pagina de web, sectiunea Reforma in Sanatate, proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania.

Conform proiectului de act normativ, principalele modificari din sistem vizeaza reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, precum si cresterea controlului calitatii servicii si cresterea rolului Ministerului Sanatatii in monitorizarea si controlul politicilor de sanatate.

a€œAveam nevoie de aceasta lege. in prezent,sistemul sanitar este centralizat si hiperreglementat. Un asemenea sistem necesita un control puternic, ceea ce lipseste. Lipsa acestui control induce un comportament incorect in sistem care este resimtit atat de personalul medical, cat si de catre populatie. De asemenea, sistemul acuza monopolul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si lipsa de transparenta a acestei institutii, dar si monopolul Ministerului Finantelor Publice in colectarea si alocarea fondurilor catre Sanatate. Nu in ultimul rand, nemultumirea a crescut in randul populatiei pentru serviciile medicale, la fel ca si nemultumirea cadrelor medicale din sistem”, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii

De asemenea, ministrul Sanatatii a mai precizat ca „propunerea legislativa are in vedere in primul rand, reducerea dezechilibrului financiar si regandirea organizatorica si functionala a intregului sistem sanitar. Proiectul de lege propune un model care sa creasca baza de colectare a contributiilor de asigurari de sanatate, sa asigure utilizarea eficienta a resurselor financiare, pastrand eforturile contribuabililor in actualele limite”.