Proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate aflat in dezbatere publica timp de o luna de zile, pana pe 28 ianuarie 2012 nemultumeste pe unii reprezentanti ai Ministerului Sanatatii.

Subsecretarul de stat, dr. Raed Arafat impreuna cu o Comisie de Urgenta a Ministerului Sanatatii a analizat noul proiect de lege. Potrivit acestuia noua lege a sanatatii distruge sistemul integrat de urgenta care rezolva cele mai grave cazuri, asigurand doar o parte din sistemul de siguranta nationala si de aparare impotriva dezastrelor. Misiunea salvarii fiind inlocuita de competitia comerciala,disparand notiunea de public si privat.

Potrivit dr. Raed Arafat cel mai mare risc al proiectului este acela ca va fi distrus un sistem care functioneaza bine, fara a avea siguranta ca cel care este pus in loc va merge sau nu, precum si care va fi impactul lui.

Totodata „al doilea risc este imprastierea personalului, asa incat sa nu mai avem servicii de calitate nici in public si nici in privat , pentru ca personalul este foarte putin, iar la ambulanta, 20-25 la suta din totatul de personal”, a declarat dr. Raed Arafat pentru Realitatea TV.

Nemultumirea subsecretarului de stat vizeaza si insuficienta fondurile alocate asistentei medicale de urgenta, acestea fiind aceleasi si in anul 2012. „Daca aceeasi suma trebuie impartita cu alte 10-20-30 de servicii private, niciuna nu va putea face decat anumite bucati din sistem”, a precizat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Dr. Raed Arafat a subliniat faptul ca desi reprezentantii sistemului privat vor contribui la salvarea vietii oamenilor cu zeci de ambulante sau zeci de elicoptere, acestia vor dori sa-si recupereze cheltuieliledin bani publici, ceea ce va duce la eliminarea sistemului public.

De asemenea proiectul de lege duce la distrugerea Unitatilor de Primiri Urgente, cu rol major in accidente si calamitati. Proiectul spune ca periodic Ministerul Sanatatii va decide care Unitati de primiri Urgente vor primi finantare. „Daca apar patru-cinci UPU-uri noi, de unde vor fi luati medici de urgenta, pentru ca nu sunt multi. Luam de la Floreasca, Universitar, Bagdasar, care acum au experienta si functioneaza bine . Daca vor fi luati medici din public si din privat, se destabilizeaza ambele sisteme si nu vor mai fi medici nici pentru SMURD si nici pentru elicoptere, ca vor ramane sa lucreze la UPU”, a afirmat dr. Raed Arafat.

Referitor la problema Unitatilor de Primiri Urgente, Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov, dr. Alis Grasu a declarat ca „in sistem nu vin mai multi bani, decat atat va aparea concurenta neloiala intre public si privat. Opratorul privat va putea oferi stimulente, bonusuri si salarii mai mari, salariatii ambulantelor publice vor migra firesc spre cei care platesc mai bine, iar in cel mult doi an, sistemul public de urgenta, integrat si bine pus la punct va disparea lasand statul fara mijloace de interventie pentru urgentesle majore. Apoi, toate progresele obtinute pana acum prin integrarea activitatii de urgenta din spital si prespital inclusiv sistemul de telemedicina va disparea imediat intrucat operatorii nu vor cheltui pentru dotarea la standarde a ambulantelor lor”.

in acest context in primul an dupa ce va fi extinsa aria privata, cheltuielile vor fi mai mici, dar ulterior vor fi suportate din bani publici.