Proiect de Ordin pentru aprobarea normelor metodologice rivind raportarea de către furnizorii de servicii medicale a bolilor transmisibile

0
152

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la modalitatea și frecvența de raportare de către furnizorii de servicii medicale, precum și circuitul informațional al fișei unice de raportare a bolilor transmisibile și pentru aprobarea Sistemului de alertă precoce şi reacție privind prevenirea și controlul bolilor transmisibile.

”Direcția de Sănătate Publică judeţeană şi a municipiului Bucureşti (…) reprezintă punctul focal de colectare a datelor privind bolile transmisibile de la furnizorii de servicii medicale, inclusiv laboratoarele, din sistemul public şi privat, precum şi cei din reţeaua sanitară aparţinând altor ministere, inclusiv cei din unităţile de asistenţă socială, indiferent de forma de organizare. (…) Furnizorii de servicii medicale au obligația raportării, către DSP, a bolilor transmisibile prevazute în fișa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 657/2022”, potrivit proiectului de ordin.

Astfel, pentru fiecare caz de boală transmisibilă care face obiectul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 657/2022 se trimite, în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, Fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, prin orice mijloc ce asigură confirmarea primirii acesteia la DSP (prin fax, e-mail, curier rapid sau prin posta).

”DSP asigură verificarea şi validarea clasificării cazurilor de boală transmisibilă ca suspecte, probabile, confirmate sau infirmate. La trimiterea și la primirea fișelor, datele de identitate vor fi protejate. (…) Datele aferente bolilor transmisibile care fac obiectul Hotărârii Guvernului nr. 657/2022 vor fi introduse, de către DSP, în aplicația web a Registrului Unic de Boli Transmisibile, denumit în continuare RUBT, dupa verificarea corectitudinii și completitudinii acestora, în timp real, dar nu mai târziu de ziua de luni a săptămânii următoare”, arată sursa citată.

Proiectul de Ordin poate fi consultat AICI

În Hotărârea de guvern intrată în vigoare în urmă cu o lună sunt prevăzute sancțiuni pentru neraportarea bolilor transmisibile. Astfel, sunt considerate contravenţii necompletarea de către unitățile medicale a fişei de raportare a cazului de boală transmisibilă și netransmiterea către DSP, precum și nedeclararea cazurilor depistate.

Sancțiunile prevăzute în actul normativ sunt avertisment scris (la prima constatare), amendă de la 500 lei la 1.000 lei (la a doua constatare, dacă este efectuată în termen de un an de la avertismentul scris) și amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei la a treia și următoarele constatări.

Articolul precedentComitetul de urgenţă al OMS, convocat joi pe tema variolei maimuţei
Articolul următorMApN: Nou-născut diagnosticat cu o malformație cardiacă complexă, transportat cu o aeronavă militară la Milano